Читать «Марафон завдовжки в тиждень» онлайн - страница 83

Ростистав Феодосьевич Самбук

– І ким би ви стали? – з'апйтав.

– Геоботаніком.

– З чим це їдять?

– Досліджуємо рослинність різних зон.

Толкунов не дуже-то й зрозумів, для чого це, проте кивнув схвально. Подумав: певно, тому Щеглов і знає, що червоні квіти звуться сальвією.

– Війна скінчиться, поїду на Таймир. – Щеглов склав книгу й засунув її під пахву: видно, розмова зацікавила його.

– Для чого? – здивувався Толкунов. – Кажуть, там, крім моху, ніщо не росте.

Щеглов посміхнувся поблажливо.

– Цей мох називається ягелем, – пояснив. – А його їдять олені. І я мушу визначити перспективи розвитку оленярства.

Толкунов подумав: Бобрьонок мріє повернутися до своєї геології, Щеглов поїде на богом забутий Таймир до ненців і оленів, а от йому не дуже хочеться вертатися до своєї МТС, може, тому, що не зжився з директором, самовпевненим і обмеженим, який фактично нічого не знав та й не хотів знати – це, правда, не заважало йому пхати носа куди треба й куди не треба, повчати всіх, примушувати робити по-своєму – в результаті їхня МТС пасла задніх не тільки в районі, а у всій області. Подумав він також, яке щастя мати розумного й досвідченого начальника, як Карий, з таким би працював усе життя, і слід буде якось порозмовляти з полковником: сам казав колись, що вже зараз пропонують начальником держбезпеки області – мусить знати, що капітан Толкунов завжди стане йому в нагоді.

Зітхнув непомітно: з Карим не скучиш, полковник примусить вчитися, але, зрештою, хіба капітан Толкунов проти? Він хотів запитати Щеглова, які книжки той мав і чи не дав би почитати, та лейтенант сам покликав його. На цей раз у завулку з'явилися двоє: жінка з авоською, повною картоплі, й військовий – він ішов тротуаром на протилежному боці завулка в офіцерському плащі- наметі: крокував широко й впевнено, не роззираючись довкола.

Жінка з авоською проминула їхній будинок і зайшла до наступного парадного, військовий, який трохи відстав від неї зупинився і почав розглядати номер будинку навпроти. Нараз швидко перетнув завулок, сковзнув очима по вікну, за яким причаїлися Толкунов із Щегловим, і югнув до їхнього під'їзду.

І знову Толкунов метнувся до передпокою і опустився 0а коліна перед замковою шпариною. Якраз вчасно: побачив начищені хромові чоботи – чоловік не зупинився, пройшов повз їхні двері й почав підніматися сходами, але Толкунов міг дати голову на відсіч, що офіцер притишив крок на першому поверсі, саме навпроти квартири Грижовської, мало не зупинився – може, шукав щось очима на дверях, а може, просто розглядав нумерацію квартир.

Кроки віддалялися, і капітан припав вухом до шпарини. Військовий не зупинився на другому поверсі, почав підніматися на третій – цікаво, до кого?

На третьому – дві квартири, в одній мешкає Софія з матір'ю, у другій – сім'я Книшів. Василь Семенович Книш – метранпаж друкарні, і, певно, це до нього завітав офіцер, навряд чи до Софії з матір'ю, дівчина повідомила б їх з Бобрьонком, коли б мала знайомих військових, у її щирості капітан не сумнівався.