Читать «Літаючі квіти» онлайн - страница 8

Михайло Васильович Васильєв

— Біля водоспаду. Я ходила дивитись Гамаюнову печеру. До вашого відома, це зовсім не таке безлюдне місце, як здається. Тут були й до нас і не дуже давно.

— Чому ви так гадаєте?

— Ось що я знайшла там, — Ольга витягла побиту й покремсану, немов пропущену крізь молотарку, металеву оправу бінокля. В очах дівчини тремтіла тривога.

— Не хвилюйтесь, Олю, це мій бінокль. Я випадково розбив його і кинув у воду, а вона закінчила справу. Що ж вас цікавить у цих метеликів?

— Я в дитинстві захоплювалась колекціями комах. А тепер… Адже це таємничий, сповнений несподіванок світ. Чи знаєте ви, наприклад, про те, що метелик знаходить іншого метелика навіть тоді, коли не бачить його, на відстані кілометра?

— Так, знаю. Кажуть, у метеликів надзвичайно тонко розвинений нюх.

Ольга заперечно похитала головою.

— Ні, справа не в нюхові. Як може допомогти нюх на квітковому полі, що пахне найрізноманітнішими ароматами квітів з надзвичайною силою? Чи можна виділити серед цих могутніх акордів запахів легесенький аромат? Тут щось інше. А потім я сьогодні зробила такий дослід. Накривала одного метелика склянкою, а другого розміщувала так, щоб він був з підвітряного боку. Склянка, звичайно, не пропускала запахів, а те, що могло просочитись крізь щілину, відносило вітром.

— І другий метелик усе-таки прилетів?

— Через кілька хвилин він уже кружляв навколо склянки.

— І чим же ви пояснюєте такий таємничий зв’язок? Чи не телепатією?

— А що це таке?

— Передача думок на відстані без слів — з мозку в мозок.

— Не знаю, мабуть… Думок у метеликів, звичайно, нема. Проте, можливо, вони випромінюють якісь радіохвилі. А по них, немов по промінню маяка, комахи і знаходять одне одного.

— Мене вчора здивувало, як узгоджено метелики зводили і розкривали крила, гріючись на сонці, немов хтось подавав їм команду. Проте, звичайно, вони просто бачили одне одного. Ніякої телепатії тут немає.

— А ми це зараз перевіримо. — Ольга перевернула скло, яким був накритий ящик.

На ньому сиділи кілька метеликів. Один з них знявся і полетів. Інші, пригрівшись, почали, так само як учора, одночасно ворушити крилами. Здавалося, невидимі нитки зв’язали їх усіх в єдиний механізм. Ольга взяла аркуш картону і поставила його впоперек, розділивши метеликів, що сиділи на склі, на дві групи. Синхронність рухів між обома групами не порушилась.

— Ось бачите, Сергію Андрійовичу, це не зір, а щось інше.

Зав’ялов спостерігав з явним інтересом. Йому сподобалось, як легко, просто й витончено Ольга зробила дослід. Справді, це не зір. Що ж тоді, телепатія? Радіація якихось коливань, не вловимих приладами, а можливо, просто ніким не реєстрованих? І потім, чи специфічна це особливість місцевих метеликів, чи їхня спільна якість?

Усіма цими питаннями варто було б зайнятись. Можливо, тут природа застосувала якийсь новий принцип, котрий могла б запозичити й техніка. Хіба не цікаво в; якомусь загальному випадку мати прилад вагою в десяту частку грама (стільки важить метелик), який давав би можливість підтримувати зв’язок на відстані кілометра. Скільки мінімально може важити звичайний прийомо-передавач для такого зв’язку? Навряд чи менше кількох: десятків грамів…