Читать «Літаючі квіти» онлайн - страница 6

Михайло Васильович Васильєв

— Чого ж ви мовчите? Чи, може, теж заснули?

— Ні, просто замислився…

— А все ж скажіть, де-небудь у народних легендах ви чули про літаючі квіти?

— Здається, ні.

— Отже, це місцевий образ. Під таким звичайно приховується щось конкретне…

ІІІ

— Заснути, коли розповідають таку чудову легенду! Ти не людина, Миколо! Треба не мати в душі жодної іскринки!

— Я геолог. Легенди мене цікавлять лише остільки, оскільки це стосується моєї справи. От якби мова йшла про забуті рудники, я б наставив вуха. А це звичайна пісня: красуня дочка, тиран батько, бідний жених — славний молодець…

— А літаючі квіти? Навіть Сергій Андрійович каже, що не чув про такий образ…

— Літаючі квіти — це цікаво для ботаніків, а я геолог,

— Завів однієї: геолог, геолог. Сергій Андрійович теж геолог, а, дивись, які різнобічні його інтереси. Він захоплюється і археологією, і етнографією, і китайською медициною. А чи знаєш ти, про що він мріє?

— Про що?

— Провадити геологічні дослідження на Інших планетах. Бути геологом у складі першої космічної експедиції. Він навіть вірші складав про космічні польоти.

— Звідки ти знаєш?

— В інституті пам’ятають ці вірші з того часу, як він учився. Хочеш, прочитаю?

— Ну, прочитай.

Зав’ялов зморщився. Мабуть, юнак та дівчина і гадки не мали, що він повернувся до намету і чує їх. Однак звідки оте пронозувате дівча могло дістати його вірші? Він справді писав їх колись, мріяв бути першим астроархеологом. Він і тепер активно працює в секції астронавтики.

Але віршів він уже не пише. Не пише відтоді… Рита вже п’ять років, як одружилась, а він усе ще немов у тумані. Працює, читає доповіді, провадить наукову роботу… Можливо, він зробив помилку? Адже він сам відмовився од Рити, яка не схотіла поділити з ним його долі. Можливо, йому треба було поділити її долю? Тоді Рита не стала б дружиною цього, іншого…

“Рахівничком” назвав його Зав’ялов під час їхньої останньої зустрічі. Що відповіла Рита? Прислів’ям. Вона любила відповідати прислів’ями, причому саме тими, які придумано для ситих спокійних людей: “Краще горобець у жмені, ніж сокіл у небі…” Сокіл у небі — це він, Сергій Андрійович Зав’ялов, стрілець-радист у роки Вітчизняної війни, потім дипломник геологорозвідувального інституту, аспірант, який через рік кинув аспірантуру. Те, що він пішов на польові роботи, і було головною причиною розриву.

“Ти не вмієш влаштовуватись, як люди”, — закинула вона йому одного разу. Ні, він умів влаштовуватись, він міцно тримав свою долю в руках, але поривався у житті не до того, до чого прагнула вона, вбачав щастя зовсім в іншому. А в чому воно, щастя? Вчора мисливець сказав словами легенди: “Самим коханням не може жити людина”. А чи може жити людина без кохання? Проте живе ж він уже п’ять років… Та хіба це життя?