Читать «Літаючі квіти» онлайн - страница 10

Михайло Васильович Васильєв

Звичайно, ці фігурки на стіні Зав’ялов сфотографує, а якщо фотоапарат відмовиться працювати, він їх ретельно перемалює у свій блокнот, У всякому разі у “Питаннях археології” вони будуть надруковані не пізніше як весною наступного року. їм, що чекали століття, нічого не варто почекати ще кілька місяців.

Зав’ялов попрямував до входу в печеру. Яскраве сонце світило просто в її відкритий отвір. Кілька кроків він ступив немов по м’якій повсті — це були незліченні кокони незчисленних поколінь метеликів. Далі грунт став твердим. Тут панувала напівтемрява, і дослідник на хвилину зупинився, щоб призвичаїлись очі. І раптом щось сталося — Зав’ялов спинився в непроглядній темряві.

Ззаду щось м’яко гупнуло, дно печери хитнулося, із склепіння посипались дрібні камінці. Зав’ялов похолодів: обвал! Похований назавжди у цій кам’яній пастці, кожна година перебування в якій смертельна… Адже саме печера відібрала красу й силу в Дін і, напевно, життя в її батька.

Зав’ялов запалив ліхтар. Обвал був порівняно невеликий, обвалилася, мабуть, тільки одна гранітна брила. Але вона майже наглухо затулила вхід. В отвір, що лишився, проходила рука Зав’ялова. Розширити отвір? Ні, це марна справа. Це забере діб три—чотири, а їх у нього нема. Він не може чекати навіть до завтра, коли його почнуть шукати товариші. Звичайно, вони догадаються відразу, що він пішов досліджувати цю печеру. Але чи зрозуміють вони, де він? Ні, вони вирішать, що він зірвався у потік і внизу по течії шукатимуть його тіло. Скільки б він не кричав, навіть якщо Микола підніметься до того карниза, його не почують крізь гуркіт водоспаду.

Треба обміркувати все спокійно.

Смерть? Він кілька разів бачив її зовсім близько: польоти над містами, що наїжачились променями прожекторів і трасами зенітних снарядів, нагадуючи гігантських вогняних їжаків, анітрохи не були схожі на подорожі для розваг.

Але якщо він загине тут, таємниця Гамаюнової печери може залишитись нерозгаданою ще багато—багато років.

А втім, він сам ще не встиг пересвідчиться, що ця таємниця існує.

Освітлюючи собі шлях ліхтарем, Зав’ялов попрямував у глиб печери. Вона поступово розширювалась, особливо швидко піднімалося верхнє склепіння. Печера виявилась вузькою щілиною в граніті. І раптом поза спиною Зав’ялова пробіг мороз: перед ним, освітлена блимаючим світлом ліхтаря, постала людина. Очі її світилися, рот був перекривлений зловісною посмішкою, а на зубах, що яскраво сяяли, палахкотіло голубувате полум’я. Саме такими уявлялися в часи середньовіччя люди — вихідці з того світу або слуги диявола.

Переборовши страх, Зав’ялов ступив ще два кроки вперед і спрямував промінь ліхтаря просто в обличчя привида. Це була мертва маска мумії, яка напівсиділа в ніші задньої стіни печери.

Мабуть, людина, що перетворилась на мумію, була велетнем. Хоч тулуб її зігнувся, голова мумії сягала рівня голови Зав’ялова. “Ще б пак, — подумав геолог, — у цього вистачило сил пройти таким шляхом з важкою ношею — сплячою дочкою. Так, напевно це був Гамаюн. Одягнений він був у полотняну сорочку, підперезану ременем, і такі ж штани…”