Читать «Літаючі квіти» онлайн - страница 12

Михайло Васильович Васильєв

— А навіщо це тобі потрібно було? Нема чого робити?

— Знадобилося саме для сьогоднішнього випадку. Для одного разу в житті. Читай. Ось що тут написано:

“Я в печері. На допомогу. Зав’ялов”.

VI

Увечері, як завжди, зібралися біля вогнища.

— Бачте, загальна геологічна будова району свідчила про те, що тут має бути уран. Ви знаєте про це, повторювати не треба. А ось знайти, де він, було нелегко. Його могло й зовсім не бути, а можливо, він розосередився в граніті в невловимо малих дозах. Перше, що наштовхнуло мене на думку про те, що тут є відкриті поклади, — метелики. Біологи встановили, що радіація викликає у комах мутації. Я ніде не бачив такої кількості мутацій, як тут, біля злиття двох джерел. Не випадково Оля не впізнала цього звичайного метелика.

Мені вдалося визначити межу району розповсюдження мутацій — вона проходила біля водоспаду. Вище в ущелині метелики з мутацією майже не трапляються. Нижче в ущелині такі метелики є — їх зносить вітром, який тут завжди дме. І я почав уважно досліджувати водоспад. В його гальці й воді радіоактивність була ледь—ледь підвищена. Отже, якщо десь і були поклади уранових руд, вони безпосередньо не стикалися з потоком, їх відокремлював шар граніту. Тим часом лялечки метеликів неминуче мали зазнавати досить значного опромінення. Значить, у скелі були глибокі тріщини, де визрівали лялечки.

Ось тоді я й звернув увагу на Гамаюнову печеру.

Про її дивні якості, мабуть, знали ще люди кам’яного віку. Можливо, і сама печера, і скеля перед нею були священними. Біля них первісні люди ворожили й чаклували. З цією метою і вибито постаті людей і тварин, які зацікавили нас.

Але все це лише непрямі доводи, і я не насмілювався розповісти про них. Я спробував дістатись до печери і спочатку зазнав невдачі. Шлях туди був надто рискований. Я втратив бінокль і вирішив обмежитись фотографуванням скелі за допомогою телеоб’єктива.

Однак легенда, яку розповів папаша, спрямувала мої думки в іншому напрямку. Печера, в котрій побувала дівчина і втратила силу і вроду, могла бути лише радіоактивною печерою. Вона ж могла вбити за короткий час і Гамаюна. Але й це тільки припущення. В легенді істина завжди переплутана з фантастикою. Ось і про Гамаюна, наприклад, сказано, нібито це він вирубав зображення. Насправді їх зроблено десятки тисячоліть до нього. Могло бути вигадкою і все інше. І хоч я був майже впевнений, все ж не наважився сказати вам про своє припущення і знову вирушив сам.

Це мало не коштувало мені життя.

Остаточним доводом того, що печера сповнена радіоактивних порід, була мумія Гамаюна. В неї фосфоресціювали внаслідок опромінення білки очей, зуби й нігті. Вона не розклалась — радіоактивне випромінювання знищило всіх мікробів. Але про це все я дізнався, коли був в’язнем печери і наглядав собі місце поруч Гамаюна.

Я написав вам записки, викинув їх, сподіваючись, що хто-небудь помітить, і приготувався до смерті… Але тут мені спало на думку… Ви пригадуєте, в легенді розповідається про літаючу квітку? Адже метелик — це і є літаюча квітка. Десь у персидському епосі я навіть зустрічав таку метафору.