Читать «Тепло його долонь» онлайн - страница 34

Юрій Ярема

— Дякую, — простягнувши гроші, сказав юнак. — Нехай щастить!

— І тобі всього найкращого!

«…Десь чути страшний рев хуртовини — її сила безмежна. Люті тут зими…

Звір лежав у сніговій перині та дивився у щілину, крізь яку бачив неозорий простір. Зітхав. Стримував сльози. Цієї миті в ньому було більше людяності, ніж у людях, які вирішили його переслідувати. Образи не залишилося. Тільки смуток.

Раптом вовк нашорошив вуха — донеслося знайоме виття. Певно, десь далеко нишпорила зграя інших вовків. Він знав, що туди люди не наважаться поткнути свої носи: страх — одна з притаманних людині рис. Та й скільки було тих мисливців? Купка, яка могла хіба одну звірину злякати. Перед грізною силою у них не було нічого.

Це був його шанс. Обережно визирнувши, вовк вийшов назустріч снігу в пошуках своєї зграї…»

Хтось затулив юнакові очі долонями та гаркнув на вухо «Вгадай!». Остап перелякано випручався та озирнувся. Перед ним стояли троє хлопців і дві дівчини — його нові друзі.

— Ти чого? — вигукнув той, хто затуляв Остапові обличчя.

— Дурень! Ну й налякали ви мене…

— Та годі тобі! Сьогодні відірвемося!

— Посиділи би краще в ресторані чи поспівали б у караоке …

— А там теж можна все це робити! Ти чого рюмсаєш? Ще тебе вмовляти треба, диви який…

— Та я ж лише запропонував, — усміхнувся Остап. — Просто незвично це все для мене…

— Ну от і звикнеш! — весело щебетали друзі.

Компанія неквапом рушила бруківкою в бік клубу. Дівчата трималися за руки. Хлопці гомоніли про своє, нове у житті. Дійшовши до одного з будинків, побачили скляні двері та вивіску над ними.

— То що, рушаймо? — запитав один із них і відчинив двері.

На друзів звалилася какофонія звуків. Музика, теревені, крики, пісні — все злилося в одне й намагалося розчавити. Крізь густий туман цигаркового диму видніли лише невиразні силуети людей та хворобливі промені штучного світла.

За барною стійкою шугали склянки і пляшки — бармени знали свою справу і вправно керували процесом. Стійку було заставлено напівпорожніми бокалами та новими порціями питва. Дехто з відвідувачів спілкувався біля бару, смакуючи напої.

Наступний зал нічим не вразив. Це був затишний куток зі столами й канапами, де хлопці сиділи компаніями з таким виглядом, ніби на щось чекали.

Остап мав зазирнути до останньої зали, щоби по-справжньому оцінити клуб. В очі вдарив мільйон променів барвистого світла — вони роїлися всюди, відображаючись у дзеркалах. Фантастичну картину доповнювала скромна сцена, куліси якої ще було зачинено.

— Ну що? Подобається? — посміхнувся Остапів друг.

— Непогано, еге ж! Тільки забагато всього… Якщо ти розумієш, про що я, — розгублено відповів Остап.

— Вже десь примостімося, бо всі нормальні місця позаймають!

— А де тут убиральня? — запитав хлопець. — Мені руки помити б.

— Отам, навпроти барної стійки!

Юнак пішов у вказаному напрямку, прокладаючи собі шлях. Йому здавалося, що на нього всі дивляться, ніби він іде під сотнею яскравих прожекторів.