Читать «Тел» онлайн - страница 311

Хю Хауи

— Слиза надолу — каза тя, избърса ръце в новия си гащеризон и се затича към него. — Водата слиза надолу!

Соло изсумтя, когато тя скочи и го прегърна през кръста. Той сложи ръка върху гърба й, докато тя го стискаше силно.

— Всичко ще се подреди чудесно!

Соло се хвана с една ръка за парапета и погледна надолу покрай ръждивото петно от засъхнала кръв към спадащото ниво на водата далече долу. Протегна ръка към радиостанцията на хълбока си. Жулиета щеше да се развълнува, когато научеше.

— Мисля, че си права — каза той на малката Елийс, докато откачаше радиото. — Мисля, че всичко ще бъде наред…

Началото

Едно от най-обсъжданите събития в областта на фантастиката през последните две години е появата на романа "Тел" (Wool) на Хю Хауи. Той постига грандиозен успех, когато авторът решава да го публикува самостоятелно в електронен вид в amazon.com. Впоследствие привлича вниманието на литературна агенция и понастоящем правата за издаването му са продадени в над 20 страни.

Историята

Действието в "Тел" се развива в постапокалиптичното бъдеще, когато хората са принудени да живеят в силоз под земята. Обществото им е подчинено на строги правила — привилегията да създадеш дете се получава в лотария, а всяко нарушаване на табутата води до прогонване от силоза. Романът започва с разказ за шерифа на силоза, Холстън, който е загубил съпругата си, защото тя е пожелала да излезе навън, и е взел решение да я последва. От прокудените се очаква да почистват сензорите на камерите, които заснемат външността и излъчват картина от нея на екрани вътре. След като Холстън напуска силоза, за негов заместник е определена Жулиета, която работи като механик дълбоко долу. Тя не познава закона, но има дарбата да поправя машини. Съвсем скоро разбира, че повредите в силоза са по-сериозни, отколкото някой е предполагал.

Външният свят е изпълнен с неизвестности, но зад стените на силоза дебнат не по-малко опасности. Дали Жулиета ще съумее да проникне в тайните на своето общество и каква е цената за това, която следва да плати? Може ли да разчита на подкрепата на приятелите си или трябва сама да се пребори? Колко струва човешкият живот и дали оцеляването на всяка цена е единствената възможност? Светът на "Тел" представя едно възможно бъдеще, в което човекът трябва да направи важни избори и да защити достойнството си.

Авторът

Роденият в Северна Каролина Хю Хауи привлича вниманието на публиката и критиката с романа "Тел". Преди да се посвети на писането, той е бил капитан на яхта, занимавал се е с ремонт на покриви и е работил като озвучител.

Екранизацията

Правата за екранизиране на "Тел" са продадени на 20th Century Fox и се очаква с проекта да се заеме култовият режисьор Ридли Скот.

Хю Хауи за "Тел", писането и успеха

Каква беше най-голямата трудност при писането на "Тел"?

Книгата започна като разказ, публикуван в интернет. Когато стана ясно, че има интерес към продължение, трябваше да реша как да разгърна сюжета. Изграждането му беше едно от най-трудните неща, с които съм се захващал.