Читать «Танц със сенки» онлайн - страница 9

Алексей Юрьевич Пехов

— Има.

— И как се лекува? — попитах аз, докато отчаяно придърпвах юздите в опит да отклоня Пчеличка така, че вече да не пристъпва между Кли-кли и Халас.

Гоблинът явно замисляше някаква гадост и аз нямах никакво намерение да стоя на пътя на тежки предмети, ако брадатият гном реши да пусне кръв на кралския шут.

— О! — с тайнствен глас произнесе Кли-кли, ухилен доволно. — Това е един много ефективен способ. Той по принцип можеше да се използва още в самото начало на болките и зъбът на Халас веднага щеше да му мине! Кълна се в шапката на великия шаман Тре-тре, ако не е така, Гарет!

— Тогава защо още мълчиш, душегубец такъв! — изрева гномът така, че уплаши половината улица.

Чичо се обърна и размаха заплашително юмрук, после посочи към Алистан и прекара ръка през гърлото си.

— Приключвай с цирка, Кли-кли — беззлобно се обърна Мармота към гоблина. — Хората гледат.

— Край, нито думичка повече — обеща гоблинът, правейки жест, сякаш си заключва устата с ключ.

— Как така нито думичка? — възмути се гномът. — Делер, кажи на този зеления, че ако не ми даде лекарството, не отговарям за себе си!

— Казва истината, Кли-кли — усмихна се джуджето. — Гномите са такова пършиво племе, че за болен зъб и майка си ще убият, камо ли кралски шут.

— Аз не съм кой да е! Аз съм единственият кралски шут! — с нескрита гордост заяви гоблинът, сякаш тази длъжност можеше да го спаси от ръцете на предстоящата гномска разправа.

— Гномите ли са пършиво племе? — Халас веднага забрави за гоблина и насочи цялото си внимание към Делер. — А вие, джуджетата, само тлъстеете в планините, които ни принадлежат по право!

— Приключвай с цирка, Делер — повтори Мармота.

— Че аз какво правя? — сви рамене Делер. — Нищо. Аз всъщност си мълча! Той Халас нещо се впряга!

— Тогава си мълчи! Сега не говоря с теб, изрод с шапка! — сопна се гномът. — Е, Кли-кли, какво е лекарството?

Кли-кли обърна големите си сини очи към гнома и с крайно съмнително изражение каза:

— Не съм сигурен, че гоблинският начин за лечение на зъб ще ти хареса, Халас.

— Може ли просто да го кажеш, Кли-кли?! Без всякакви там „не съм сигурен“?

— Ти така или иначе няма да го използваш — продължи да го тормози Кли-кли. — Няма смисъл ей така за нищо да разкривам страшната гоблинска тайна за лечение на зъби.

— Обещавам, че ще се възползвам от твоя начин още сега! — гномът едва се сдържаше да не откъсне главата на Кли-кли.

Зелената физиономия на Кли-кли се разтегна в широка усмивка и гоблинът веднага заприлича на щастлива и доволна от живота жаба.

Аз още по-отчаяно задърпах юздата, задържайки Пчеличка, докато накрая не застанах до Фенерджията, оставяйки Кли-кли и Халас пред себе си. Моята гениална маневра не остана незабелязана и Мармота, Делер и Арнх бързо я повториха. Халас и Кли-кли останаха сами, явно никой от нас не искаше да се озове между чука и наковалнята.

— Само не забравяй, че обеща да използваш гоблинския начин! — напомни Кли-кли. — И така, за да се излекува болен зъб, трябва да глътнеш чаша магарешка урина и да я държиш в устата си един час, а след това да я изплюеш през лявото си рамо, за предпочитане в дясното око на най-добрия си приятел. Зъбоболът минава мигновено!