Читать «Сніговик» онлайн - страница 235

Ю Несбьо

– Тепер нас тільки двоє, тату, – промовив хлопчик.

Батько відкрив було рота. Але не промовив ні звуку, а простягнув руки, обійняв Юнаса й притиснув до себе щосили. Юнас поклав голову батькові на плече і відчув, як гарячі сльози капають йому на тім’я.

– Знаєш що, Юнасе? – прошепотів батько крізь ридання. – Я такий радий, що ти в мене є. Ти мій найбільший скарб. Мій хлопчик. Чуєш? Ти мій хлопчик. І завжди ним будеш. Як вважаєш, ми впораємося?

– Звісно, тату, – прошепотів Юнас йому у відповідь. – Ми впораємося. Ти і я.

Розділ 38

Грудень 2004 року. Лебеді

Зима була в розпалі, а за лікарняним вікном під сталевим небом лежала гола коричнева земля. На сухому асфальті шосе клацали шиповані покришки, а пішохідним мостом поспішали перехожі, заховавши обличчя за піднятими комірами пальт. Проте тут, під дахом, люди відчували себе ближче одне до одного. У палаті на столі горіла свічка, бо була перша неділя Різдвяного посту.

Харрі зупинився в дверях. Столе Еуне відкинувся на спинку ліжка і, судячи з усього, щойно сказав щось кумедне начальнику криміналістичного відділу Беаті Льонн. Вона розсміялася. На руках у неї сиділа рожевощока дівчинка і, відкривши рота, круглими очима дивилася на Харрі.

– Друже мій! – пробасив Столе, помітивши інспектора.

Харрі увійшов, вклонився, обійняв Беату і простягнув руку Еуне.

– Виглядаєш краще, ніж минулого разу, – сказав Харрі.

– Ти сам сказав, що мене випишуть до Різдва, – відповів Еуне і повернув долоню Харрі, роздивляючись ближче. – Що в біса з лапою? Що сталося?

Харрі дав йому можливість роздивитися свою праву руку.

– Середній палець врятувати не вдалося, а от безіменний пришили, тепер нервові закінчення ростуть із швидкістю міліметр на місяць та намагаються зростися. Лікарі сказали, що з паралічем у цьому місці мені доведеться змиритися.

– Висока ціна.

– Ні, – відповів Харрі. – Це був бартер.

Еуне кивнув.

– Є новини про суд? – запитала Беата та підвелася, щоб покласти малюка до коляски.

– Ні, – відповів Харрі, милуючись її вправними рухами.

– Захист намагається добитися, щоб Лунн-Хельгесена беззаперечно визнали душевнохворим, – сказав Еуне. Він надавав перевагу терміну «душевнохворий», який давно вийшов з обігу в офіційних протоколах. Але він вважав його не просто делікатним, а й поетичним. – І досягне успіху, звісно. Інакше я вважатиму експертів із захисту ще гіршими психологами, ніж я сам.

– Так, але, незважаючи ні на що, довічне йому забезпечене. – Беата, киваючи, взялася розгладжувати дитячу ковдрочку.

– Шкода тільки, що довічне насправді не довічне, – пробурмотів Еуне і простягнув руку за склянкою, що стояла на тумбочці. – Що старшим я стаю, то більше схиляюся до думки, що зло – це зло, незалежно від діагнозу злочинця. Усі ми тією чи іншою мірою схильні до злочину, і схильність ця з нас вини не знімає. Адже ми, усі до єдиного, хворі і страждаємо на розлад особистості. І саме наші вчинки визначають, наскільки ми хворі. От кажуть: «рівноправність», але ж це нісенітниця, бо ми всі різні. Ми не рівні одне одному. Коли на кораблі починалася епідемія чуми, усіх, хто кашляв, негайно кидали за борт. Тому що справедливість – палиця на два кінці, як у філософському, так і в правовому сенсі. Все, що у нас є, – більш-менш вдала історія хвороби, друзі мої.