Читать «Сніговик» онлайн - страница 234

Ю Несбьо

– Що тут сталося?

Хаген повернувся. Це був Магнус Скарре.

– Харрі впав, – відповів Хаген і кивнув у бік вежі. – Вони зайняті пошуками тіла.

– Тіла? Тіла Харрі? Ну це навряд.

Навряд?

Хаген повернувся до Скарре, який уважно роздивлявся вежу.

– Я вважав, ви вже встигли зрозуміти, що це за фрукт, Хагене.

Хаген, незважаючи ні на що, позаздрив упевненості молодого колеги.

Рація знову заговорила:

– Їх тут нема!

Скарре повернувся до Хагена, вони подивилися один одному в очі, і Скарре знизав плечима, наче кажучи: «Ну? Що я казав?»

– Гей! – гукнув Хаген водієві позашляховика, показавши на «гірлянду» на даху машини. – Засвіти-но, спрямуй на самісінький верх. І дайте мені хтось бінокль.

За кілька секунд ніч прорізав промінь світла.

– Видно щось? – запитав Скарре.

– Сніг, – відповів Хаген, притиснувши бінокль до очей. – Нижче, нижче світи! Стоп! Зачекай… Святий Боже!

– Що там?

– От дідько!

Цієї самої миті сніговий вихор змістився, наче відкрилася гігантська театральна завіса. Хаген почув вигуки поліцейських. Там, нагорі, бовталися дві постаті. Вони нагадували оті фігурки, що звисали із дзеркала заднього виду на одній ниточці: та, що висіла нижче, тріумфальним жестом високо підняла руку, в другої руки були розтягнуті в боки, наче її розіп’яли. Вигляд у них був майже позбавлений життя: з похиленими головами вони похитувалися на вітру.

Хаген роздивився у бінокль наручники, які прикували ліву руку Харрі до чогось, що знаходилося всередині будки.

– От дідько! – повторив Хаген.

Здається, це був Томас Хелле – той молодий хлопець із групи розшуку зниклих. Він сидів навпочіпки біля Харрі Холе, коли той отямився. Четверо поліцейських втягли їх із Матіасом назад до вежі. Згодом Хелле багато разів описував дивовижну реакцію Харрі, що оговтався:

– Очі божевільні, а сам усе запитує, чи живий Лунн-Хельгесен! Ну просто наче боявся, що Сніговик відкине копита, наче нічого жахливішого статися не могло. Коли я сказав, що живий, що його вже везуть на «швидкій» до міста, він тільки гаркнув, щоб ми забрали в Лунн-Хельгесена шнурки й ремінь та стежили, щоб він не позбавив себе життя. У чоловіка колишню полюбовницю мало не пришили, а він про вбивцю як про рідного піклується! Ви чули про щось подібне?

Розділ 37

День двадцять другий. Тато

Юнас розплющив очі: йому здалося, що він чує дзвін своєї «музики вітру». Ні, тихо. Хлопчик знову задрімав. Кілька хвилин по тому він знову розплющив очі, вловив якісь незрозумілі звуки. В його кімнаті хтось був. Батько. Він сидів на краю ліжка й приглушено схлипував.

Юнас сів на постелі. Поклав долоньку батькові на плече й відчув, як воно здригається. Дивовижно, він якось раніше не помічав, які в батька худі плечі.

– Вони… вони її знайшли, – захлинаючись, сказав батько. – Маму…

– Знаю, – відповів Юнас. – Я бачив уві сні.

Батько здивовано витріщився на нього. У місячному сяйві, що пробивалося крізь штори, Юнас роздивився на його щоках сльози.