Читать «Сніговик» онлайн - страница 228

Ю Несбьо

– Гей! – заволав Харрі.

Людина здивовано подивилася вгору.

– Я тут, шефе!

Гуннар Хаген вийшов із машини, і тої ж миті, сяючи спецсигналами, під’їхав ще патрульний екіпаж.

– Ну що? Штурмуємо? – крикнув Хаген.

– Ні! – відповів Харрі. – Просто чекайте! Я маю подумати.

Харрі притиснувся чолом до холодних прутів. Руки нещадно ломило, і він уперся в стіну коліньми, щоб максимально перенести вагу тіла на ноги. В розжарюваної петлі має бути вимикач. Очевидно, він на руків’ї. Можна видушити скло, просунути до кімнати довгу палицю, і тоді… якщо пощастить… Але як натиснути на кнопку, щоб ця клята штукенція не поворухнулася та… Харрі відігнав думку про тонкий шар шкіри, що прикриває сонну артерію. Він відчував паніку, що підступала, – ось-ось вона візьме над ним гору.

Увійти через двері? Не відчиняючи? Потрібна пилка.

– Візьміть пилку в сусідів! – прогарчав він униз.

Харрі почув, як хтось біжить. І ще якийсь звук зі спальні. Він поглянув усередину і похолов: уся права частина сніговика обрушилася вниз. Він танув. Ракель витягнулася в струну, намагаючись утримати рівновагу, уникнути дотику з розжареною петлею у формі сльози.

– Хагене! – заволав Харрі і почув у власному голосі істеричні нотки. – В патрульному автомобілі є трос. Кинь мені і віджени позашляховик!

Харрі почув схвильовані голоси, звук потужного двигуна та багажника, що відчинявся.

– Лови!

Харрі опустив одну руку і повернувся, один кінець троса вже летів до нього, він змахнув вільною рукою й спіймав його у темряві. Другий кінець важко впав на землю.

– Прив’язуйте до фаркопа!

З незбагненною швидкістю він прикріпив свій кінець троса до центру ґрат за допомогою великого карабіна і завернув його замок. Міцно.

– Давай! – заволав він.

Ухопившись за край даху обома руками, він повис, підтягнувся і, вже чуючи, як гарчить мотор позашляховика, перекотився на дах. Притиснувшись грудьми до черепиці, заплющивши очі, він почув, як гуркоче двигун, як скриплять прути ґрат. Усе сильніше й сильніше. Давай же! Харрі знав, що насправді час плине повільніше, ніж йому зараз здається. Але таки не досить повільно. І раптом – він уже чекав на звук залізного пруття, що виривається з дерева, – він почув, як оберти двигуна переходять на дикий виск. Дідько! Позашляховик безпорадно буксував у снігу.

Промайнула думка: залишилося тільки молитися. Але він знав, що Бог уже все вирішив, що жереб кинуто і щасливий квиток тепер можна купити тільки на чорному ринку. Проте душа Харрі була не готова жити без Ракелі. Думка відлетіла тієї ж секунди – її злякав звук гуми, що стирається об асфальт, та обертів двигуна, що почали наростати.

Величезні важкі ґрати впали на асфальт.

До Харрі долинув цей звук, а потім він почув, як затихає двигун. За секунду запанувала повна тиша. А потім – глухий дзвін, який означав, що кілька прутів упали на дах машини.