Читать «Седемте Божини заповеди» онлайн - страница 5

Красимир Бачков

Без да се замисля, мъжът надигна бутилката и отпи няколко жадни глътки направо от нея. Две — три капки се стекоха по брадата му, но той не ги и усети. Войникът го гледаше като хипнотизиран и едва след няколко минути, когато кондукторът мина да провери билетите, се осмели да запита плахо:

— И после какво стана?

Мъжът се усмихна, изправи се и се протегна докато костите му запукаха. Свали стъклото на прозореца, постоя малко на вятъра и едва тогава отговори:

— Нищо! Свалях най-хубавите момичета, ожених се за прекрасна жена, родиха ми се чудесни деца, разведох се и продължавам.

— Какво?

— Да чакам, приятелче! Принцесата на живота си! Да живея в очакване на една илюзия! След Божанка бях така опустошен, че не можех да се радвам нито на жените, нито на семейството си, а най-ужасното бе, че не успях да стана и баща като хората! Горките ми деца!

— Но нали всичко си имал? — недоумяваше войникът — Как така няма да се радваш на най-хубавото в живота?

— Така! Може би защото имах всичко!

— Не те разбирам! — повдигна рамене войникът — А какво стана с Божанка?

Мъжът помълча малко, въздъхна и някак с нежелание каза:

— Отиде си! Самоуби се като навърши тридесет и пет!

— Сериозно?! — глупаво опули очи войникът.

— Да-а! Стават и такива работи. Тя не можеше да има деца и го знаеше от доста малка. Иначе всичко си имаше, но…! Хайде стига с тия приказки! Я му цапни един гълток!

Двамата последователно отпиха направо от шишето, а не след дълго стигнаха гарата и пътуването свърши. Още от прозореца войникът съзря едно обикновено, набито момиче с румени бузи, което му махаше с ръка.

— Ето я! Ето! — сочеше я на мъжа и без да се сбогува, като вятър излетя от купето. Отвън двамата се прегърнаха и дори не забелязаха, как мъжът мина край тях с тъжна усмивка. Мътни облаци бяха забулили небето и лекият вятър носеше мирис на дъжд. Щеше да вали.

Информация за текста

Източник: Авторът

Свалено от „Моята библиотека“ (http://chitanka.info/text/3070)

Последна редакция: 2007-07-04 21:10:00