Читать «Рими» онлайн - страница 7

Ґуставо-Адольфо Беккер

XIII

Твоя зіниця — голуба; смієшся, Й вона мені яскравістю у зорі Нагадує ясне тремтіння ранку,         Що відбивається у морі. Твоя зіниця — голуба; ти плачеш, І вже вона прозорою сльозою Скидається в уяві на фіалку,         Що вкрилася росою. Твоя зіниця — голуба; заледве У ній, мов промінь, думка заіскриться, Мені здається: на вечірнім небі         Спізнилася зірниця!

XIV

Ти пропливла за мить перед очима, І погляд твій закарбував мій зір; Хоч він мене засліплював, як сонце, Та я дививсь йому наперекір. Хоч би куди, хоч би на що я глянув, Скрізь видко полумінь твоїх очей, І не тебе я бачити волію, А тільки очі, тільки погляд цей. З алькова у кутку я помічаю Ті неймовірні сяючі вогні, Ба навіть коли сплю, вони незмигно Свій погляд зупиняють на мені. Про вогники чував я мерехтливі, Вночі на них зважає пілігрим; Отак твоєму погляду корюся, Не знаючи, куди іду за ним.

XV

Туман, що схожий на звив тканини, Кручена стрічка білої піни,         Звуків пишнота         Арфи зі злота,         Вітрець і світло, що з висоти, —         Така є ти. Ледве торкнуся твойого стану — Ти, тіне, зникнеш, кинеш в оману, Неначе пломінь, ніби звучання, Немов туманність, наче стогнання         Сині води. В ревінні моря хвиль колотнеча; Комета, зблукла у порожнечі;         Плачі понурі         Хрипкої бурі, Постійні примхи вередія —         Таким є я. На твої очі з мого одчаю Вночі та вдень я погляд звертаю; І невтомленно біжу, скажений, А тінь вогниста — чимдуж од мене,         Мара моя.

XVI

Якщо хитнеться голуба повійка         Біля вікна, І ти уявиш: вітерець шепоче,         Що пролина, То знай: сховавшись між листків зелених,         Зітхаю я. Якщо почує невиразний гомін         Душа твоя, Наче далекий голос вимовляє         Твоє ім’я, То знай: тебе із затінків найближчих         Гукаю я. Якщо заб’ється серце серед ночі,         Й твої уста Відчують раптом подих чийсь вогненний,         Що проліта, То знай: близ тебе, хоч і невидимий,         Дихаю я.