Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 90

Джейн Б. Бурка

Тема прив’язаності також може проявлятися в очікуванні, що дитина дбатиме про когось із родини. Відкрите чи приховане послання звучить так: «Я потребую тебе; не лишай мене». Батько чи мати можуть бути хворими, в депресії чи емоційно залежними, і вони звертатимуться до дитини за підтримкою та заспокоєнням. Звісно, ми всі готові допомогти своїй родині в біді. Проблема виникає тоді, коли дитина виконує функції дорослого, помінявшись із ним ролями, слідкує за господарством, опікується братами-сестрами, врегульовує конфлікти або виконує роль іншого з подружжя. Дитина настільки відчуває відповідальність за свою родину, що жертвує власними інтересами. Вона може нікуди не ходити з друзями і не займатися позашкільною діяльністю; вона може відкладати домашнє завдання, аби виконати роботу по дому. Діти із «липких» сімей можуть відчувати себе надто потрібними, і їм важко залишити родину, та якщо їм таки вдається від’єднатися, далі вони живуть із глибоким відчуттям провини.

Прокрастинацію можна використовувати задля збереження прив’язаності до родини, адже ви уникаєте дій, які могли би вас відділити. Або ж ви можете використовувати прокрастинацію як допомогу в боротьбі за відчуття окремості, спробу створити дистанцію між вами та іншими людьми, щоб уникнути труднощів.

Якщо ж ваш досвід близькості з іншими людьми змушував вас задихатися, відчувати тиск чи бути ізольованим від решти світу, ви можете покладатися на прокрастинацію, щоб уникати близьких зв’язків.

Тема дистанціювання

Тема дистанціювання виходить на передній план у сім’ях, де рідні не можуть розвинути емоційну близькість, фізичну прив’язаність, емоційний інтерес та свою зону комфорту. Навіть якщо вони намагаються здаватися «міцною» сім’єю, кожна людина живе в окремому світі. Почуття там висловлюють рідко або ж взагалі тільки натякають про них; значення неприємного досвіду применшують або й не визнають узагалі. Вони майже нічого не знають про емоційне життя своїх рідних і не просять про допомогу, як і не пропонують її.

Батьки можуть продовжувати жити своїм дорослим життям, майже так, наче в них немає дітей, даючи їм зрозуміти: «Іди геть, не чіпай мене» — іноді словами, іноді своїми діями. Уявіть собі батька, який увесь час працює або щовечора дивиться телевізор, не зважаючи ні на кого в домі.