Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 186

Джейн Б. Бурка

Безумовно, «люди схильні хапатися за миттєві винагороди», навіть коли за ці миттєві винагороди з часом доведеться заплатити. Наприклад, якщо ви обираєте пограти у відеоігри, винагорода є миттєвою, а розплата за невиконання роботи відкладається на потім. Інші дії можуть потребувати негайної оплати, але дають відкладені винагороди, наприклад, коли ви спершу докладаєте зусиль, щоб вивчити іноземну мову, а пізніше задоволені собою, бо змогли порозумітися з людьми в іншій країні. Негайне переживання болю або задоволення видається більш значущим, ніж біль або задоволення, пов’язані з майбутніми наслідками. Якщо дія тягне за собою миттєву оплату, люди схильні прокрастинувати, якщо миттєву винагороду — вони тягнуться за нею.

Вибір залежить від строків, а не від причин. Інша змінна, яка впливає на процес ухвалення рішень — це те, що прокрастинатор оцінює важливість завдань по-різному в різні моменти часу, а ця оцінка разюче змінюється з наближенням дедлайну, навіть попри те, що реальна важливість завдання насправді залишається незмінною. Іншими словами, на перевагу у виборі більше впливає кількість часу, аніж причина. Якщо до наступного понеділка вам потрібно завершити проект, то у четвер він може здаватися вам не дуже важливим, а от у неділю ввечері він, скоріш за все, здаватиметься ой як важливим. Тому прокрастинатори схильні бути дуже непослідовними у своїй оцінці важливості завдань, і ця непослідовність ускладнює наполегливий рух у напрямі до майбутніх цілей.

Ірраціональний оптимізм. Зрештою, деякі люди більш реалістичні щодо того, як вони діятимуть наступного разу. Люди, які мають «коректне песимістичне» бачення своєї майбутньої поведінки, визнають, що «у майбутньому вони матимуть проблеми із самоконтролем». Вони передчувають, що пізніше не матимуть більше часу, і знають, що тоді завдання буде не менш складним, ніж зараз, тож краще починати зараз. А от люди, яким властивий «ірраціональний оптимізм», не усвідомлюють, що у майбутньому їм буде так само складно взятися до справи, як зараз. Вони не можуть зрозуміти, що пізніше матимуть стільки ж проблем, і роблять некоректне припущення, що в них купа часу або що пізніше буде легше. Ми думаємо, що ірраціональний оптимізм пов’язаний із тим, як людина сприймає себе в часовому потоці (див. Розділ 6), а також з потребою підтримувати уявлення про себе як про величну особистість (див. Розділ 2). І звичайно, ми зіштовхуємося з проблемою прийняття реальності — реальності, де ви не можете магічним чином змінитися і є такими самими, як і два тижні тому; реальності, де на виконання проектів потрібен час; реальності, де задоволення у сьогоденні може коштувати вам страждань у майбутньому.