Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 135

Джейн Б. Бурка

Техніка швейцарського сиру корисна тим, що допомагає цінувати будь-який часовий проміжок, хай який він малий. Той факт, що робота над досягненням вашої цілі вимагає 10 годин, не означає, що вам потрібно чекати на появу у вас десятигодинного відрізку часу. Є багато надзвичайно важливих кроків, які ви можете зробити за якихось 15, 10 чи навіть 5 хвилин. Якщо вас лякає і це, ви можете розпочати й з однієї хвилини. Якщо ви намагайтеся не заходити в кімнату, де на вас чекають всі ваші незавершені проекти, ви можете просто постояти в ній 15 хвилин, дихати і звикати до неї. Якщо вам потрібно зробити багато організаційної роботи, використайте кілька хвилин, аби знайти коробку чи папки з файлами. Кожний крок у напрямі до вашої мети — це на один крок більше, ніж ви би зробили, якби продовжували його уникати.

У вас можуть і випадково з’являтися короткі часові проміжки. Коли колега скасовує зустріч, яка мала тривати півгодини, то ви отримуєте вільних 30 хвилин. Якщо ви закінчили свої телефонні дзвінки за 10 хвилин до виходу з офісу, ці десять хвилин можна використати з користю.

Метод швейцарського сиру має кілька переваг, від яких прокрастинатори виграють особливо. Насамперед він реалістичний. Значно реальніше тут чи там знайти 15–30 хвилин, аніж велику кількість вільного часу. Чекати, поки у вас з’явиться великий обсяг вільного часу, можна вічно.

Крім того, якщо ви використовуєте невеликий відрізок часу, у вас є природне обмеження. Прокрастинаторам корисно встановлювати собі часові обмеження. Це допоможе вам кинути виклик фантастичним уявленням про те, що одного дня у вас буде багато часу, і ви зберетеся з силами й робитимете роботу, поки не завершите. Така кількість часу і така кількість зусиль трапляються рідко і ще рідше збігаються.

Обмеження часу, протягом якого ви працюєте над досягненням цілі, також робить ваші дії більш стерпними. Хай яким складним, неприємним чи нудним є ваше завдання, протягом 15 хвилин можна витримати майже все. Жахливі речі можуть здаватися не такими жахливими, якщо усвідомити, що, беручись до діла, ви не починаєте робити щось, що триватиме вічно. Якщо вам таки вдасться зробити хоч частинку вашого завдання, то ви, ймовірно, будете задоволені собою. Тоді задоволення, яке ви отримуєте від свого успіху, може слугувати винагородою. Пам’ятайте, що ваше задоволення від досягнення чогось вивільняє у мозку хімічні речовини, які сприяють вашому хорошому самопочуттю. Вам може кортіти повторити такий досвід роботи, щоби знову почуватися добре.

На фоні того, що ви, можливо, використовували роботу, щоб себе покарати, метод швейцарського сиру може слугувати як контраст. Якщо ви відкладали щось на потім, то, мабуть, прирікали себе на ув’язнення впродовж усіх вихідних, аби наздогнати втрачене. Але вже сама думка про таке ув’язнення може викликати відчуття, що ви приковані до свого столу, тоді як інші дивляться футбол чи йдуть на пляж. Перспектива провести неділю на самоті та за тяжкою працею неприємна, тож уникайте її. Досвід підтверджує висновки досліджень: покарання не мотивує. Краще використовувати маленький пряник, ніж великий батіг.