Читать «Проблеми кримінальної відповідальності: навчальний посібник.» онлайн - страница 39

В. М. Куц

Наприклад, продовжуваними злочинами є крадіжка певної речі частинами, зокрема: телевізора – окремими деталями, спирту – частинами тощо. Як продовжуваний злочин можуть бути вчинені окремі види триваючих злочинів, зокрема: ухилення упродовж року від сплати певного щомісячного платежу, прийняття на зберігання за кілька разів однієї партії зброї тощо.

Отже, при вчиненні продовжуваного злочину особа нібито розбиває одне злочинне діяння на кілька тотожних діянь і вчиняє їх для реалізації єдиного злочинного наміру. Продовжуваний злочин має такі обов’язкові ознаки:

а) він складається із кількох (двох чи більше) діянь, вчинених з певними проміжками часу. Одна із відмінностей продовжуваного злочину від триваючого полягає у тому, що триваючий злочин вчиняється безперервно, а продовжуваний злочин є переривчастим – у проміжках між діяннями особа не вчиняє цього злочину;

б) усі вчинені особою діяння з кримінально-правової точки зору є тотожними. Це означає, що кожне з них, взяте самостійно, має ознаки одного й того самого одиничного злочину. При цьому зовнішній, фактичний вияв таких діянь не обов’язково має бути тотожним. Наприклад, зловмисник, який вчиняє продовжуване викрадення телевізора з підприємства, де він виготовляється, частинами, кожним окремим вузлом може заволодіти по-різному: один винести, сховавши його під одягом, другий – сховавши в сумці, третій – викинути у вікно і підібрати на вулиці тощо. Фактично ці діяння є різними, проте юридично – тотожними: кожне з них має ознаки того самого злочину – крадіжки;

в) усі діяння мають бути об’єднані єдиним злочинним умислом. Це означає, що перед вчиненням першого з низки тотожних діянь особа усвідомлює, що для реалізації її наміру необхідно буде вчинити не одне таке діяння, а кілька, і кожне з них спрямовує на реалізацію цього наміру. Зокрема, у наведеному прикладі суб’єкт ще до вчинення першого з діянь має намір викрасти повний комплект деталей для телевізора і усвідомлює, що йому треба вчинити низку діянь, спрямованих на реалізацію цього наміру. При цьому слід мати на увазі, що умисел суб’єкта при вчиненні продовжуваного злочину може бути як конкретизованим (наприклад, викрасти деталі для конкретної марки телевізора), так і неконкретизованим (наприклад, викрадати з підприємства всі вузли й деталі, з яких можна зібрати телевізор).

Початком вчинення продовжуваного злочину є момент вчинення першого з низки тотожних діянь. Момент закінчення продовжуваного злочину залежить від того, з яким умислом він вчинявся – конкретизованим чи неконкретизованим. Якщо продовжуваний злочин вчинявся з конкретизованим умислом, то моментом його закінчення слід вважати вчинення особою останнього із запланованих нею діянь. Якщо ж діяльність такої особи була припинена поза її волею до вчинення останнього із запланованих діянь, незалежно від того, наскільки фактично досягнутий нею результат відрізняється від запланованого, скоєне слід кваліфікувати як замах на вчинення злочину із запланованим особою результатом. Але якщо продовжуваний злочин вчинявся з невизначеним умислом, його слід вважати закінченим з моменту вчинення особою останнього з діянь, незалежно від того, сама вона припинила подальше вчинення злочину чи її діяльність було припинено. Наприклад, якщо особа має намір постійно збагачуватися за рахунок того, що вона щомісяця або щотижня викрадатиме з каси підприємства різні суми грошей, її діяння слід вважати закінченою крадіжкою тієї суми, яку вона встигла викрасти на момент добровільного припинення або викриття даного злочину.