Читать «Приливи на Мрака» онлайн - страница 20

Аарон Розенберг

— Представям ви Андуин Лотар, Първи рицар на Стормуинд. Той дойде тук с послание и нещо повече, и може би ще се окаже нашият спасител. Мисля, че е най-добре той сам да ви разкаже какво е преживял, за да разберете какво очаква скоро и нас.

Лотар пристъпи напред. Теренас му беше осигурил нови дрехи, разбира се, но Лотар бе настоял да запази бронята си, отказвайки да я смени със здрави лордеронски доспехи. Огромният му меч стърчеше над едното му рамо — факт, който Кадгар бе сигурен, че не е убягнал на останалите владетели. Но това, което привлече вниманието им от самото начало, бе лицето на рицаря и думите му. Поне веднъж неспособността на Лотар да прикрива емоциите си се бе оказала в негова полза и позволи на събралите се монарси да прозрат истината в словата му.

— Ваши Височества — започна Лотар. — Благодаря ви, че се отзовахте на тази среща и се съгласихте да ме изслушате. Аз не съм нито поет, нито дипломат, а воин, затова ще бъда кратък и ясен.

Той си пое дълбоко дъх.

— Трябва да ви кажа, че домът ми — Стормуинд — вече го няма.

Неколцина владетели зяпнаха, а останалите пребледняха.

— Градът падна под ударите на Орда от същества, наречени орки — обясни Лотар. — Те са ужасни врагове, високи са колкото нас, но са по-силни. Имат животински черти, зелена кожа и червени очи.

Този път никой не се засмя.

— Тази Орда се появи наскоро и започна да атакува стражите ни — продължи Лотар. — Но това бяха само набези на малки групи. Когато цялата им сила се събра пред стените ни, останахме удивени. Те са буквално хиляди, десетки хиляди воини — достатъчно да покрият земята като зловеща сянка. И са безжалостни противници, силни, жестоки и неумолими.

Той въздъхна.

— Борихме се с всички сили. Но не беше достатъчно. Те обсадиха града, след като опустошиха останалата земя и, макар че успяхме да ги удържим известно време, накрая те пробиха защитата ни. Крал Лейн загина от техните ръце.

Кадгар забеляза, че Лотар не каза точно как. Може би споменаването, че полуорката, която го уби, е била доверен разузнавач и съюзник, можеше да отслаби доводите му. Или вероятно Лотар просто не искаше да се сеща за това. Кадгар можеше да го разбере. Той също не искаше да мисли за това — беше приел Гарона за приятел и бе огорчен от предателството й, въпреки че беше с нея, когато получиха видението за това още в кулата на Медив.

— Както и повечето ни благородници — продължаваше Лотар. — Бях поел отговорност да отведа на безопасно място сина му и колкото се може повече хора, както и да предупредя останалата част от света за случилото се. Защото тази Орда не е от нашите земи, дори не е от нашия свят. И няма да се задоволи със завладяването само на един континент. Орките ще пожелаят останалата част от света ни.

— Искате да кажете, че идват насам — намеси се Праудмуър, когато Лотар замълча, а думите му прозвучаха по-скоро като коментар, отколкото като въпрос.

— Да.

Простият отговор на Лотар доведе до вълнение и изненада… или може би страх. Но Праудмуър кимна.

— Имат ли кораби? — попита той.