Читать «Пригоди в оргазмотроні» онлайн - страница 6

Крістофер Тернер

Хоча школа його й існувала вже добрих 15 років, лише у Райховій праці Нілл віднайшов її ідеологічне обґрунтування й одного разу навіть назвав себе Райховим «Іваном Хрестителем». Багато його книг просто рясніють посиланнями на Райхові концепції «броні характеру» та «саморегулювання». Свого часу Райх вбачав у Нілловому проекті платформу для практичного випробування своїх ідей й навіть власного сина ненадовго відіслав до Саммергілла. Одного разу Райх грозився закинути свої дослідження і піти вчителювати до Нілла в школу, але той лише зареготав у відповідь, сказавши, що Райх тільки розлякає учнів. Попри це, Нілл усе ж умовив Райха стати законним опікуном його доньки; а Райх запросив Нілла до створення дитячого оргонно-дослідницького центру при своєму дослідницькому інституті у штаті Мен та заохочував його, щоби той замінив свій педагогічний колектив людьми, які пройшли вишкіл за Райховою методикою. Нілл відмовився від обох пропозицій, але все ще зачитував уривки з Райхових книг на педагогічних радах.

Цих двох об’єднувала віра в те, що, не загнаний у рамки, процес дитячого розвитку сповнений редемптивної сили. У цьому Райх вбачав особливу політичну значимість: він вважав, що коли дітей виховуватимуть вільними від сексуальних обмежень, тільки тоді й уможливиться залиття фундаменту утопії. Нілл вважав, що радикальна реформа системи освіти була природною передумовою для створення кращого світу. Дитина — обидва вірили — народжується доброю: а вже авторитарне, сексуально-репресивне виховання псує її. У Саммергіллі пропонували дітям життя в заповіднику, позбавленому морального зараження навколишнього світу: «Ми налаштовані створити таку школу, у котрій діти матимуть свободу бути самими собою, — писав Нілл. — Аби так сталося, нам довелося зректися того, що ми їх дисциплінуємо, керуємо ними, даємо поради, виховуємо морально й насаджуємо релігійні канони». Слоган школи досі незмінний: «Повертаємо дітям їхнє дитинство».

Бертрáн Расселл, як і Нілл, проповідував переваги дитинства без обмежень. Перед тим як відкрити свою власну школу в Бікен Гілл, яка працюватиме на ідентичних із Саммергілл засадах, Расселл 1927 року приїхав на тиждень до Саммергілла, й тоді Нілл сказав, що Расселлова праця «Про освіту» (1926) була єдиною книгою на таку тему, яку б він прочитав, не лаючись. Утім, ілюзії розвіялися дуже швидко, і Расселл покинув шкільництво через п’ять років. Діти під його опікою були, як він писав, «лихими», «жорстокими» та «руйнівними». Ефектом, до котрого призводило надання їм свободи, було «встановлення панування терору, в умовах якого сильні тримали слабких у постійному треморі жалюгідності». Але для Нілла монстроподібна дитяча поведінка була лиш відрізком на шляху до звільнення: якщо вони були «озлобленими й здичавілими», то лише тому, що скидали останній панцир своїх обмежень.