Читать «Правильник УПЦКП» онлайн - страница 3

Автор неизвестен

Маючи любов до Ісуса Найсолодшого та Пресвятої Богородиці, щодня до або після ранньої, читають акафісти з роздумами про Божественні Тайни, замінюючи читання через день, тобто в суботу — акафіст Пресвятій Богородиці, у неділю — Ісусу Найсолодшому, у понеділок — знову Богородиці, у вівторок — Ісусу Найсолодшому, і так в усі дні, що досить похвально, тому що це є богоугодне і благочестиве діло; тільки щоб чинилося це не під час співу на ранній відправі (тобто не в храмі).

Після ранкових молитов відразу, без «Достойно є,..», читається полуношниця від «Блаженні непорочні…» (17 кафизма); якщо ж ні, то — і «Достойно є…» і відпуст.

Полуношницю та шестипсалміє у храмі необхідно слухати з уважністю, і в цей час священику не варто нічого читати, крім ранніх молитов зі служебника, а слухати читання та церковний спів або читати ті ж канони, які читаються на ранній.

Неприпустимо під час ранкового співу в храмі читати молитви до Причастя, акафіст або що-небудь інше. Бог дарував нам загальні та спільні ранні, вечірні молитви, щоб єдиним серцем і єдиними устами Його славити та оспівувати.

Після закінчення ранньої та першого часу в келії або вдома можна читати за бажанням: або уривки з Євангелія й Апостола, або акафіст із канонами. Коли настане час, за звичаєм, читаються 3-й і 6-й часи з тропарями, у великопісні дні, коли служиться літургія Ранішеосвячених Дарів, потрібно читати і 9-й час або уважно вислухати його читання в храмі.

У надвечір’я Різдва Христового та Богоявлення, якщо є піст, слухають Царські часи, що читаються в храмі.

ЧИТАННЯ КОНДАКІВ НА ЧАСАХ І ЗОБРАЖАЛЬНИХ УПРОДОВЖ ВСЬОГО ТИЖНЯ

У неділю після «Полегши, відпусти…» та «Отче наш…» — недільний кондак і храму на честь святого. «Слава…», кондак на честь святого цього дня, «І нині…», кондак храму Богородиці. Якщо ж храм не Богородиці, то на «І нині…» читається «Заступнице християн…».

Якщо в цей день святкується Різдво Христове чи Богоявлення, чи Преображення, чи Воздвиження чесного хреста, то читається один кондак цього свята. Якщо ж на цей день припадає інше Господське свято або Богородичне, тоді читається недільний кондак, «Слава…», «І нині…» і кондак свята.

Під час Святої Чотиридесятниці читаються недільний кондак, «Слава…», кондак Тріоді, неділі за гласом, «І нині…», храму Богородиці. Якщо ж храм не Богородиці, то читається: «Слава…», кондак храму святого, «І нині…» Тріоді.

Те ж саме й у Святу П’ятидесятницю, в усі неділі до відання свята Пасхи: спочатку читається кондак Тріоді. «Слава…», кондак храму святого, «І нині…», кондак Пасхи. Після Вознесіння Господнього читається кондак даного свята до неділі Всіх святих.

У понеділок після «Полегши, відпусти…» і після «Отче наш…», якщо храм на честь Господа або Богородиці, то читається кондак храму, потім дня й денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…». «Заступнице християн…», а якщо храм святого першим читається кондак дня і храму, також кондак денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…».

У вівторок після «Отче наш…» — кондак храму на честь Господа або Богородиці, і дня, також денного святого. «Слава…», «Зі святими упокой…», «І нині…», «Заступнице християн…». У храмі Іоана Хрестителя читається кондак храму у вівторок на часах після «Полегши, відпусти…» не читається тому, що читається денний кондак Іоану Хрестителю.