Читать «Правда про справу Гаррі Квеберта» онлайн - страница 247

Жоель Діккер

— Здається, я бачу мерців, — пояснив Гаррі.

— То ваша подруга померла? — запитав лікар.

— Не знаю… Ось від цього і божеволію.

— Не думаю, що ви божевільний, пане Квеберте.

— Часом я виходжу на берег і вигукую її ім’я. А як нема вже сили кричати, сідаю на піску і плачу.

— Як на мене, так у вас проявляється скорбота. Ваша свідомість, раціональна, здорова, бореться з тією первиною всередині вас, із тими початками, що відмовляються прийняти неприйнятне з їхнього погляду. Коли дійсність занадто вже нестерпна, ми намагаємося її уникнути. Якщо хочете, я пропишу вам релаксанти, вони допоможуть знімати напругу.

— Ні, тільки не це. Мені треба зосередитися на книжці.

— Розкажіть мені про свою книжку, пане Квеберте.

— Це історія чарівного кохання.

— Про що вона?

— Про заборонене кохання.

— Це історія про вас і вашу подругу?

— Так. Я ненавиджу книжки.

— Чому?

— Вони завдають мені болю.

— Час уже сплив. Поговоримо про це наступного тижня.

— Добре. Дякую, лікарю.

Якось у приймальні він зіткнувся з Тамарою Квінн, яка виходила з лікаревого кабінету.

*

Рукопис він завершив у середині листопада пополудні; надворі було так похмуро, що незрозуміло — день то чи ніч. Він склав грубий стос аркушів і уважно перечитав назву, написану великими літерами на обкладинці:

Гаррі Л. Квеберт

ПОЧАТКИ ЗЛА

Роман

Раптом йому закортіло бодай комусь розповісти про це, і він одразу ж подався у «Кларкс», до Дженні.

— Я скінчив книжку, — сказав він радісно. — Я приїхав до Аврори, щоб написати книжку, і ось вона готова. Готова. Готова!

— Чудово! — відказала Дженні. — Це велика книга, я певна цього. Що тепер робитимеш?

— Поїду на якийсь час Нью-Йорка. Запропоную її видавцям.

Він надіслав примірники рукопису в п’ять великих нью-йоркських видавництв. Не минуло й місяця, як усі п’ять видавництв зв’язалися з ним, вважаючи, що мають справу з шедевром, і взялися набивати ціну. Розпочиналося нове життя. Гаррі найняв адвоката і літературного агента. А за кілька днів до Різдва підписав з одним видавцем неймовірну угоду на сто тисяч доларів. Він був на шляху до слави.

До Гусячої бухти повернувся 23 грудня, за кермом розкішного новісінького «крайслера». Він неодмінно мав зустріти Різдво в Аврорі. У дверях стирчав анонімний лист, певне, вже давненько. Останній. Більше він їх не отримував.

Наступного дня він узявся готувати святкову вечерю: засмажив величезну індичку, потушкував квасолю в олії, насмажив картоплі і спік торт із шоколадом і вершками. На програвачі стояла платівка «Мадам Баттерфляй». Він накрив стіл на двох біля ялинки і не помітив, що крізь укрите памороззю вікно за ним стежить Роберт Квінн; того дня Роберт присягнувся покласти край тим листам.