Читать «Нора Джемисин Луната, която убива 2 Засенчено слънце» онлайн - страница 2

Неизв.

Духовно име: Дава се на децата в Гуджааре за защита в Ина-Карек.

Жътвар: Наркомансер, чиято душа е била погълната от страстна жажда за сънна кръв. Жътварят притежава огромна сила и огромна поквара. Мерзост.

Жина: Един от двата аристократически клона в Гуджааре, чиито представители претендират да са произлезли от връзки между смъртни и деца на Сънната Луна. Вярват, че силата на Гуджааре се основава на способността към при-способимост и промяна.

Закон на Хананджа: Сбор от закони, на които се подчинява Гуджааре. Основната му догма е покоят.

Източни народи: Колективен термин за обозначаване на населението от земите, разположени далеч на изток от Морето на славата.

Ина-Карек: Царството на сънищата. Живите могат да пребивават в него за кратки периоди по време на сън. Мъртвите го обитават вечно.

Индете: Термин на суа за обозначаване на внимание/почит/любов.

Инунру: Велика и тачена личност в историята на вярата в Хананджа.

Касти: Обществени и съсловни прослойки в Гуджааре и Кисуа, принадлежността към които се определя по рожде-

9

ние. Излизане от кастовите граници е възможно само посредством встъпване в обществена длъжност (като например в Хетава или армията).

Кисуа: Град държава в Средния Изток на континента. От него произлиза Гуджааре.

Ките-ян: Втори дворец на Принца, дом на неговите съпруги и деца.

Крал: В Гуджааре, последния починал Принц (да остане в Нейния покой завинаги).

Кръвта на Богинята: Река с извори в Кисуа и устие към Морето на Славата в Северна Гуджааре.

Лечители: Следовници на един от четирите Пътя в Служението на Хананджа. Отговарят за здравеопазването. Използват наркомансия, а понякога и билколечение и хирургия.

Лунно цвете: Среща се в поречието на Кръвта на Богинята и цъфти само под светлината на Сънната Луна. Свещено за вярата в Хананджа.

Магия: Методики за лечение и използване на сънища, използвани от Бирници, Лечители и Сестри на Хананджа.

Манофлексия: Жест на дълбоко уважение, засвидетелствано единствено на тези, които носят благословията на боговете. Изпълняващият манофлексия се отпуска на едно коляно, като кръстосва пред лице двете си ръце с длани навън. По-малко официален вариант на същото (ръцете успоредно на земята пред гърди, дланите надолу, плюс поклон, чиято дълбочина зависи от степента на уважение, която се изразява) се използва като рутинен поздрав или жест на извинение в Гуджааре.

Мерик: Едно от божествените деца на Сънната Луна и Слънцето. Събаря планини и запълва с тях долините.

10

Мерик-рен-аферу: Долина, разположена на северозапад от столицата Гуджааре, в края на Пустинните хиляда. Родна територия на племето Юсир-Банбара.

Мнеза: Едно от божествените деца на Сънната Луна и Слънцето. Носи удоволствие на жените.

Мни-ини: Лечител в Хетава.

Мнимо ясновидство: Сън, който изглежда като прозрение в бъдещето или миналото, но е твърде изкривен, за да бъде тълкуван, или е просто неточен.