Читать «Не повертайся спиною до звіра» онлайн - страница 39

Тетяна Ковтун

Євген уже пересвідчився на власному досвіді: імунітетом проти критики володіли переважно журналісти, які писали на теми політики, міжнародного життя і культури. Журналісти, які займалися соціальними, економічними або медичними темами, майже завжди комплексували через вторинність і другорядність своєї роботи і часто звільнялися за власним бажанням. Їхні публікації помічали на «летучках» лише тоді, коли в них бринила бодай найслабша політична нотка.

Особливо безжально лупцювали так званих корифеїв від журналістики — двох-трьох кореспондентів, яким було за сорок. Подейкували, що в такий спосіб Чорнята мстився за всі образи, завдані йому в молоді літа старшими колегами.

Градус у слоїку з павучками підтримували штучно. Як головний інженер бренду, Олесь Холодій потребував такої температури. Поки стабільність редакційного життя трималася на трьох китах — забезпеченості папером, юридичному захисті й спонсорстві дружньої політичної сили, зовні все мало цілком пристойний вигляд. Здавалося навіть, що ось-ось вдасться відвоювати нішу, яку займала на ринку інформації вічна супротивниця «Моєї України» — «Київська фортеця». Однак насправді творчий потенціал газети не міцнішав. Поки що не для багатьох у редакції це було очевидним.

VI

Хоча Чорнята пообіцяв на «літучці», що газета наступного року отримуватиме всіляке сприяння з боку можновладців, навіть натякнув на можливе підвищення гонорару, Лера не приховувала скепсису. Вона залишилася сидіти в кріслі й тоді, коли учасники «лутучки» розійшлися. Спокійно запитала в Дмитра Віталійовича, що він збирається робити у зв’язку зі скандалом навколо Генпрокуратури.

— Що ти маєш на увазі? — Чорнята спробував ухилитися від прямої відповіді.

— Статтю про прем’єра справді можна віднести до активу газети, але слід проаналізувати, що залишилося в пасиві, — повільно, стискаючи кулачки, сказала Каперс і зробила довгу паузу. — Ось-ось має вибухнути бомба навколо зникнення Георгія Гонгадзе. Стверджують, що він звертався по захист до Генерального прокурора. Виступ чільних правоохоронців у Верховній Раді залишив багато нез’ясованих запитань. Вочевидь відразу після новорічних свят Генпрокурор буде змушений провести прес-конференцію. Яку позицію займатиме наша газета?

Редактор підвівся, підійшов до шафи із сувенірами й переставив у ній кілька дрібничок.

— Леро, навіщо питаєш? Знаєш же, скільки інтересів зав’язано на одному кошику, — редактор полюбляв інколи похизуватися знанням малозрозумілого жаргону політичних ділків. — Поки що немає ніякої певної інформації. Там видно буде. Час покаже.

Каперс знала, навіщо питала. За місяць по тому, як зник Гонгадзе, одна з газет видрукувала серію статей про фігуранта скандалу, його родичів і квартири, якими вони володіли. Чорнята виявився єдиним редактором, який вступився за честь Генпрокурора після цієї публікації.