Читать «Ловецът на глави» онлайн - страница 17

Дуглас Престон

Бързайки, Кантучи навлече халат, отвори чекмеджето на нощното шкафче, извади от него една „Берета М9“ и допълнителен пълнител с петнайсет патрона, който пусна в джоба на халата. В пистолета вече имаше пълнител и патрон в патронника. Той беше сигурен в това, но все пак провери – всичко беше наред.

Бързо и тихо излезе в тесния коридор пред спалнята и зае позиция срещу асансьора, който вече беше започнал да се качва. Чуваше звънтенето при минаването на всеки етаж и тихото бръмчене на машинариите. Номерата на етажите светваха последователно, показвайки къде се намира: трети… четвърти… пети…

Той чакаше, заел позиция за стрелба, когато чу асансьорът да спира със звън. Преди още вратите да се разтворят, стреля в тях. Тежките 9-милиметрови куршуми „Парабелум“ пробиваха тънката ламарина, но въпреки това им оставаше достатъчно смъртоносна сила, след като преминат през нея. Броеше изстрелите, докато стреляше бързо, но точно: един, два, три, четири, пет, шест, като същевременно местеше дулото от горе надолу, за да е сигурен, че ще улучи всеки вътре. Имаше достатъчно муниции да довърши започнатото, след като вратите се отворят.

Вратите се плъзнаха настрани. За голяма изненада на Кантучи асансьорът се оказа празен. Той се наведе вътре и пусна няколко куршума през тавана, за да се увери, че мъжът не се крие там. След това натисна копчето за спиране, задържайки асансьора на петия етаж, за да не може да бъде повече използван.

Кучият му син. Единственият друг начин да се качи до този етаж бяха стълбите. Мъжът имаше лък и стрели. Кантучи, от друга страна, разполагаше с пистолет и беше експерт в стрелбата. Взе бързо решение: не чакай, а нападни. Стълбището беше тясно, с площадка на всеки етаж. Неподходяща обстановка за стрелба с лък, но идеална за използване на пистолет в близък бой.

Разбира се, беше възможно и нападателят да има пистолет, обаче изглеждаше решен въпреки всичко да използва своя лък. Във всеки случай Кантучи нямаше да рискува.

С приготвен за стрелба пистолет започна да слиза по стъпалата, готов да открие огън. Босите му крака почти не вдигаха шум. Чак когато слезе до втория етаж, осъзна, че мъжа го няма на стълбището. Вероятно се беше качил и слязъл на някой от по-ниските етажи. Обаче на кой? Къде беше той, по дяволите?

Кантучи излезе от стълбището през площадката на втория етаж и покривайки ъглите, влезе в коридора. Беше празен. Единият му край минаваше под арка във всекидневната, а другият свършваше пред затворената врата на банята.

Той бързо провери екрана на системата за видеонаблюдение в коридора, прехвърляйки се от камера на камера. Ето го! На третия етаж, значи над него, и се промъкваше по коридора към музикалния салон. Какво правеше? Кантучи беше склонен да си помисли, че има работа с луд, но нападателят се движеше преднамерено, сякаш изпълняваше някакъв план. Но какъв? Дали не се готвеше да открадне страдивариуса?