Читать «Инструмент за убийства» онлайн - страница 58

Марк Бърнел

7.

Изглежда разочарован, че ме вижда. Вероятно заради дългата черна фланелка, с която съм облечена. Видях го как се втренчва в нея в момента, в който смъквам джинсовото си яке. На гърдите й със златни букви е изписано „НЕ КАРАЙТЕ МОМЧЕТАТА ДА ВЪРШАТ МЪЖКАТА РАБОТА“.

Александър не казва нищо. Не е необходимо. Знам, че не одобрява фланелката. Знам, че я облякох, подчинявайки се на някакъв детински импулс.

— Не успяхме да идентифицираме Коба.

— Каква изненада! А кои бяха кандидатите?

— Владимир Ватукин — наследникът на Олег Рогачов като шеф на престъпния синдикат „Централная“, и Анатолий Медаев — дясната ръка на Рогачов. След убийството в Париж Медаев най-неочаквано изчезна от небосклона.

— За разлика от Ватукин, който моментално се възползва от ситуацията.

— Но има и още един човек, който може да ни насочи в правилната посока. Константин Комаров, руски бизнесмен, който не членува в нито една банда, но поддържа връзки с няколко. Или с нито една — зависи от гледната точка. Ако приемем, че бандите са брънките на руската престъпна машина, то Комаров е смазочното масло между тях.

— Смазочен материал, а? Колко вкусно!

— Комаров пътува много, на базата му е в Ню Йорк.

— Като Джордж Салиби. Нека позная: надяваш се да поема двете задачи едновременно и по този начин да спестя на Маджента Хаус един самолетен билет.

— Комаров е известен като сътрудник на Коба.

— С какво по-точно се занимава?

— С инвестиции. Освен това е финансов съветник.

— Перач на пари значи…

— От техническа гледна точка е абсолютно чист.

— Значи е мошеник с пълномощно.

— Не съвсем. Той си е получил своето, при това доста щедро. Но всичко това вече е минало.

— Какво предлагаш?

— Да използваш Комаров, за да стигнеш до Коба.

— Как?

— Ще се маскираш като купувач на плутоний-239. Комаров няма да иска да се забърква, но едва ли ще пропусне шанса да прибере един добър процент, като те прехвърли на Коба.

— А ако не се получи?

— Репутацията на Комаров в престъпния свят на Русия, а оттам и благосъстоянието му, зависят изцяло от неговата почтеност. Ако позволи това да бъде променено, той ще си има сериозни неприятности. Но нека караме поред. Подходът към Комаров трябва да изглежда абсолютно легитимен. Заподозре ли нещо — край на операцията. Но ако го накараш да те препоръча…

— Ами ако не го стори?

— Ще трябва да намерим начин да го принудим.

— Как ще се доберем до него?

— Тук, в Лондон, има един човек, който може да ни помогне. Поляк на име Збигнев Сладек. Цялата необходима информация за него ще получиш от Роузи Шодхъри.

— Възможно ли е отговорни за стрелбата в Париж да се окажат Ватукин или Медаев?

— Мен ли питаш?

— О, стига, за бога!

Ставам, Александър отново поглежда гърдите ми или по-скоро изписаният върху тях лозунг. „НЕ КАРАЙТЕ МОМЧЕТАТА ДА ВЪРШАТ МЪЖКАТА РАБОТА.“ Свалям якето си от облегалката на стола. Това му дава възможност да види какво е изписано между лопатките на гърба ми: „НАКАРАЙТЕ ЖЕНАТА!“.

— Това ли е представата ти за майтап?

Отвръщам на погледа му с открит интерес.

— Не — казвам. — Ти си моята представа за майтап.