Читать «Знайти і затримати» онлайн - страница 10

Віктор Тимчук

— Скільки ми вигадаємо кілометрів? — запитав сержанта.

— Вісім, зате натрясе… — покрутив головою Микола.

— Не розсиплемося, — буркнув Пазов.

Непокоїв той постріл. Стріляти міг і Загата і… Жінка, що дзвонила, на власні очі бачила тих двох. Це вже не абищо. І сумку. Сумку! Може, Загата переказав щось через неї?

Лан цукрових буряків закінчився, й розпочалася плантація соняшників, що зливались обіч шляху в суцільну жовтогарячу стіну. Нас немилосердно трясло. Микола відчинив скриньку. У ній лежали в промасленому папері пончики, добряче підсмажені, з пухирчиками олії в дірочках. Пиріжки апетитно запахли, аж у мене покотилася слина.

— Хазяйська ти дитина, — похвалив Яків сержанта.

Ми захрумтіли пончиками. Бунчук ні про що нас не розпитував, бо чув мою розмову по рації. Хлопець він метикуватий. Микола кривуляв грунтівкою, об'їжджав вибоїни, та все одно «газик» підстрибував, і ми безперестанку гуцали по сидіннях.

— Слухай, Яшо, а що по той бік залізниці?

— Ліс, а за ним — дорога до міста і на Снігурі, за дорогою — лісосмуга і поля колгоспу «Партизан», село Тарасівна, — охоче заговорив Пазов, що зріс у місті.

— А чому «Партизан»?

— У перший рік війни в цьому лісі був табір партизанського загону. Там ще й досі є землянка, правда осіла вже, — із жалем сказав.

— Ліс… — Я знизав плечима. — Не дуже він великий.

— До війни підступав до будинків. Фашисти від страху багато вирубали, потім місто розрослося, — пояснив Яків. — До війни й цієї залізниці не було, і тої дороги…

Залізниця вигиналася, трохи бралася вгору. У насипу зачорнів отвір — велика водостічна труба. Микола пригальмував, і ми переїхали через струмок, сполохавши горобців, що купалися у тоненькій смужці води.

— Вже скоро, — мовив Бунчук. — Кілометрів зо два.

Проскочили переїзд із автоматичним шлагбаумом, і за старими акаціями зажовтіли стіни великого будинку. На фронтоні напис: Партизанська.

Біля приміщення станції стояло кілька будинків, в яких жили службовці. Микола зупинив «газик». Я і Пазов вийшли з машини. Навколо — ні душі.

Ми зайшли в порожній, крихітний вестибюль із касовим віконцем і трьома лавками. У кутку тулився на табуретці бачок із питною водою. До нього ланцюжком припнутий кухоль. На стіні — розклад руху поїздів. Звернули в коридор і наткнулися на двері з табличкою «Начальник». Пазов відхилив їх — у кімнаті огрядний, червонощокий чоловік і русявокоса жінка. Коло неї на стільці — звичайний рогозяний кошик, рідкісна річ у місті.

— Ми з міліції. Я капітан Загайгора.

— О! — вигукнув начальник. — А ти казала не приїдуть! Це телятниця з «Партизана». Найденко Надія Танасівна.

— А він же так просив, так просив передати… — жалісливо проказала телятниця. — Боже, як я тоді перелякалась…

— Хто просив?

— Той міліціонер. Високий, худий, молоденький, як мій непосидюх Грицько.

Високий, худий… Дільничний інспектор Загата.