Читать «Знайти і затримати» онлайн - страница 8

Віктор Тимчук

— Вам кого? — глянув на нас офіцер.

— Капітан Загайгора, з карного розшуку, — відрекомендувався я. — І лейтенант Пазов.

— Ви не маєте права! — раптом схопився і сипло заговорив молодик. — Я їду до моря! А мої документи…

Молодший лейтенант скривився й махнув рукою:

— Сядьте, розберемося. — Й до нас: — Ви відносно Загати?

Я кивнув.

— Давайте прогуляємось, — запропонував йому.

Ми вийшли на перон.

— Чому тут опинився Загата? — спитав Пазов.

— Проводжав сестру. Я саме прийняв телефонограму, коли він зазирнув до нас. Розповів йому про вбивство на автобусній станції і про коричневу сумку з голубими ручками, — тихо, щоб не чули пасажири, говорив молодший лейтенант. — Потім я оглянув всі приміщення вокзалу — нема схожої сумки ні в кого.

Ми стали у затінку, під стіною вокзалу.

— Да, оголошують прибуття приміського поїзда, я сюди, — продовжував молодший лейтенант. — Пасажирів — повно. Ну, думаю, у такому стовковиську не те що сумку, великого ящика не помітиш. Ходжу, приглядаюся… Нічого підозрілого. А Загата із сестрою розмовляє і теж, бачу, крутить головою, поглядає. Підійшов поїзд, почалася посадка. Через хвилин десять на пероні — нікого… Поїзд рушив. Я пішов до Загати, а він дивиться на перший вагон і раптом вигукує: «Вони! Їй-бо, вони! Повідом!..» І на ходу на приступку… Я озирнувся — тільки встиг помітити, як мигнула чиясь нога, взута в кед.

— У який вагон стрибнули підозрілі? — уточнив я.

— Що за поштовим, — лейтенант уникав наших поглядів.

— А Загата?

— У передостанній. — Він знизав плечима й розпачливо додав: — І як я проґавив?! Коли б стежили удвох за посадкою, вони б не проскочили. Та я залишив Черняка із тим «зайцем».

— Де був поштовий вагон?

— Майже проти багажного відділення, — показав рукою на низьку будівлю з граніту в кінці перону, біля якої вишикувались жовті візки й електрокар.

Ми пішли туди. Мені не хотілося робити поспішних висновків. Молодший лейтенант пригнічено плентався за нами.

— Скажіть, — звернувся до нього, — як називається перша станція, де зупиняється поїзд, і скільки до неї кілометрів?

— Партизанська, кілометрів п'ятнадцять, — глянув на годинник. — Він уже прибув.

— Загата у формі? — поцікавився Яків.

— Як я.

— Угу. Прибув… Ви вільні, — відпустив я молодшого лейтенанта.

Уздовж перону, від вокзалу до багажного відділення, тягнувся невисокий, ажурний паркан, за яким росли низькі кущі, липи, а далі — привокзальна площа, стоянка таксі й зупинка тролейбуса.

За багажним відділенням — двометрова глуха стіна й довгий цегляний склад із широким піддашником. Ні, не звідси пробралися на перон ті двоє. Ми пішли назад і, не змовляючись, зупинилися біля паркану. Дивилися на дрібне листя кущів, траву між липами, наче надіялися побачити свіжі сліди.

Якщо справді Загата переслідував грабіжників, то вони проскочили до поїзда тільки сюдою. На таксі не їхали, бо водій міг запам'ятати їх. Тролейбусом, он і зупинка. Стояли тут, стежили за молодшим лейтенантом. І, вибравши момент, коли він повернувся до них спиною, перестрибнули через паркан…