Читать «Жътваря» онлайн - страница 74

Мат Хилтън

Опитът показва, че серийният убиец започва бавно и интервалът между убийствата намалява с всяко нападение, защото жадува за повече и по-извратено задоволство, докато стига до точка, когато вече не може да сдържа нагона си да убива. Имайки предвид този факт, Джон можеше да е извършил убийствата и едва сега да бе излязъл от контрол, и да е отишъл на едно последно буйство.

Не го допусках нито за секунда.

Прочетох за мъж и жена, намерени убити в мотел в края на пустинята Мохаве, и как маниакът, когото медиите бяха кръстили Жътваря, е отрязал пръстите им като трофеи.

Очевидец разказваше, че сутринта убитата двойка била видяна да качва закъсал шофьор. Полицейският оглед на превозното средство, открито изоставено на малко разстояние от мястото, където взели шофьора, показваше, че е регистрирано на името на Зигмунд Петоски от Литъл Рок, Арканзас. Едва тази вечер господин Петоски уведомил полицията, че бившият му служител Джон Телфър е откраднал колата. Анализът на отпечатъците в автомобила потвърждаваше, че шофьорът е бил Джон Телфър.

Полицаите и агентите на ФБР издирваха жълт фолксваген „костенурка“, откраднат от престъпника след убийството на младата двойка в мотела. На местопрестъплението нямаше убедителни доказателства, които да свържат Телфър с мотела, но като се преценяха вероятностите, фактът, че ФБР го смята за главния заподозрян, беше оправдан при дадените обстоятелства.

— Оправдан при дадените обстоятелства?

— Предположението е логично, като се замислиш — изтъкна Ринк. — Колата на Джон се поврежда, онези хора го качват и отиват заедно в хотела. Джон убива двамата, открадва автомобила им и продължава по пътя си, един Господ знае накъде.

Не можех да повярвам.

— Няма начин. Тук пише, че в колата са намерили отпечатъците на Джон. Защо не ги е избърсал, както се предполага, че е направил в мотела?

Приятелят ми сви рамене.

— Може би не се е сетил да ги избърше, преди да го качат — предположи Харви.

— ФБР търсят Жътваря от три години. Досега не са намирали отпечатъци. Не е ли пресилено да смятат, че ще забрави да изчисти кола, която кара, докато извършва убийства?

— Може би — съгласи се Ринк. — Знаеш какви са откачалките. Стигат до точка, където вече не им пука. Смятат, че са неуязвими и полицията не може да ги залови. Започват да рискуват и да оставят по някоя следа. Това прави нещата още по-вълнуващи за тях.

— Тогава защо е бил толкова педантичен в мотела? Ако искаш да пуснеш на федералните агенти следа, защо да не оставиш отпечатъците си на местопрестъплението? — Облегнах се назад и скръстих ръце на гърдите си.

— Вероятно е твърде безочлив — рече Харви.

— А оставянето на кола, пълна с доказателства, не е, така ли? — попитах аз.

— Не и ако не си очаквал, че колата и убийствата ще бъдат свързани — отбеляза Харви.