Читать «Една така велика душа» онлайн - страница 2

Ани Аво

Те нe можеха никога да разберат (пък не си даваха много труд да опитат) мислите на Димо. Той често се чудеше дали не е попаднал сред двама примати, чиято основна цел в живота е да се подиграят на кадета, да изядат всичкия чипс на кораба преди кадета да се добрал дори до една опаковка, и ако остане време да му покажат това онова от професията. Те са глупаци. Може и да са обработили повече от 4000 астероида, но са си глупаци.

— Димо! — изпищя отново нета.

— Сега, сега.

— Макарона все повече се изкривява, да знаеш. — и това бе шега.

Само да мине тая година, ще им каже той… Нещо зад него премигна, всъщност той не можеше да бъде сигурен дали е премигнало или не, но му се стори, че нещо премигна. Огледа се без да помръдва и отново се захвана със сондата.

— Те са глупаци, нали?

Дали му се причу? Димо отново се обърна и отново се огледа.

— А ти си толкова умен и задълбочен.

Димо ясно чуваше думите, но не можеше да види никого, а и кого да види? На кораба имаше само трима души, чудно как въобще дават на тези малки изследователски тенекийки статут на кораб, та и запазен коридор. Само че на него му се случваше често да си въобразява гласове, още не бе изкукал достатъчно за да му си причуват разни неща. Все пак два месеца не са много време.

— Стига си се чудил, най-красивото е невидимо за очите. Ти да си чел някога Екзюпери?

— Ккк.. Кой говори?

— Уместен въпрос, но всъщност питай ме по-добре: Какво говори?

— Тогава те питам.

По нета отново се разнесоха виковете на Ана.

— Те никога няма да се върнат у дома, не че искат. Ти например искаш ли? Не мисля… — каза вместо отговор нещото.

— Какво си ти?

— А ти? Търсеше смисъла? Аз пък търся тия, които все още вярват в смисъла..Забавлявам се. Да видим… Коперник 34-90-87, това ли е?

— Да. — потвърди Димо, той включи нета и заговори — Кадет до контролна зала. Имам малък проблем тук.

— Няма смисъл. — гласа звучеше досадно спокойно.- Няма да те чуят, защото точно в момента установяват, че кораба е облъчен с неголяма доза рентгенови лъчи, от астероида. Не всъщност сега се чудят как така се случи това и между другото ще се обадят да спреш пускането на сондата.

— Димо, спри броенето и не мърдай от там. Имаме рентгеново облъчване, не можем да установим причините. Чуваш ли ме? — това вече не беше шега.

— Я… Ти вече си пуснал брояча.. След десет ли не можеше да спре обратното броене? Май да… Жалко, сега гнездото се отваря, то е точно под контролната кабина знаеш ли?

Кораба леко се разтресе, започваше тежкото приплъзване на преградите, които щяха да отворят незащитеното гнездо в иначе обезопасения срещу мощни лъчения кораб. Нещо като отваряне на рана пред армия микроби, кой от кой по-вредни.

— Сега би трябвало вече да нямаш преки началници. Лъчение от този порядък убива за минути, но знаеш ли защо ти казаха да седиш тук, защото кабината с техниката е най-добре защитената част от кораба, освен това ако си затворил вратата добре. В нещо като херметизирана капсула си, но при тези обстоятелства просто се отлага неизбежното. Кажи ми сега какъв е смисълът?