Читать «Дитя песиголовців» онлайн - страница 138

Володимир Арєнєв

Потім щось сталося в їдальні, на кухні. Подробиць ніхто не знав, казали, до службового входу під’їздив «борсук», когось вивели, а обід потім затримали на півгодини.

Марті було хріново, нудило й паморочилася голова, і кортіло когось зжерти живцем — так, щоб повільно та болісно. Наприклад, Чепуруна і Стефа, які ходили з покерфейсами й робили вигляд, наче її взагалі не існує.

Заходив пан Вакенродер — із посірілим обличчям і тьмяним поглядом. Ні про їдальню, ні про епічний баттл у вестибюлі не згадав ні словом. Натомість повідомив, що пан Штоц тимчасово в школі не працює, «до з’ясування». Попросив не робити поквапливих висновків і за можливості втриматися від пліток. І — так, замінятиме пана Штоца пані Форніц, вона якраз цікавиться давніми звичаями у зв’язку із майбутньою постановкою. Що? Рідмова? — і її теж викладатиме, авжеж, і класною керівницею теж призначається вона — звісно, тільки тимчасово, поки ситуація не проясниться.

За сусідніми партами й на перервах перешіптувалися про нічні обшуки: єгері діяли прицільно, приходили до тих, у кого вдома зберігалися великі запаси пороху з драконових кісток. Постраждали кілька дуже шанованих у місті людей, зокрема директор Лікарні № 3, яка на Хольгерссона-Мандрівника, і хазяїн фітнес-центру. Дехто вважав, що це ненадовго: потерпілих випустять, знахабнілих єгерів покарають.

Марта так не думала. У сенсі — їй було байдуже. Вона знайшла для Віктора кістки (а може, й череп!) — Віктор зуміє створити вакцину — а далі все буде добре. Це «далі» взагалі-то ховалося в такій собі димці, але Марта розуміла: є речі, які складно передбачити. Та про них треба мріяти. І за них варто боротися.

Вони на перерві прогулялися з Аделаїдою до кіоска, купили собі цукерок і печива, і на зворотному шляху Марта відчула, що в неї таки почалися місячні — страшенно невчасно. Через це вона запізнилася на другий за сьогодні урок пані Форніц. Утім, нічого особливого не пропустила: та більше розповідала не про гравітаційні хвилі, а про те, чим вони займатимуться на рідмові. Тобто — про п’єсу «Повернення Королеви». Оскільки основний склад у пані Форніц уже був, вона призначила запасний — і тут уже ніхто не зміг викрутитися. Марта отримала роль Сьомого єгеря, однак обурюватися не стала. Принаймні слова зубрити не доведеться, а походити з намальованими вусиками — це навіть кумедно. Королевою ж пані Форніц обрала Аделаїду, і та спершу ніяковіла і відмовлялася, а потім аж розквітла вся — і Марта подумала: от кого переведуть в основний склад, Форніц не дурна, та, чорт, це ж і сліпому видно — ідеальна виконавиця!

Марта щиро раділа за Аделаїду. Хай би що там казали (і справедливо, в принципі) про дивацтва Штайнер, серце в неї було добре. Після алгебри всі відморожувалися й намагалися зайвий раз із Мартою не розмовляти — всі, крім Аделаїди. Вона, здається, навіть не зрозуміла, що, власне, сталося.