Читать «Дарът на светулките» онлайн - страница 51

Никълъс Спаркс

Реши, че няма причина да не й вярва. Никаква. Тя е негова годеница и щом твърди, че е у Дорис, значи е у Дорис. Само дето някак си се съмняваше, че е там.

Небето отвън причерня. От мястото си виждаше как клоните се полюшват леко. Нови пролетни листа покриваха доскоро оголелите дървета, посребрени от сиянието на месечината.

Помисли си, че трябва да остане тук и да почака да му се обади. Щяха да се женят и той й вярваше. Колко пъти бе проверявал Лекси, след като я видя с Родни? Колко пъти бе виждал колата й пред библиотеката и се бе чувствал като абсолютен глупак. Пет-шест? Десетина? Защо тази нощ да е различна?

Няма да е различна, каза си, но посегна към ключовете. Като молец, привлечен от пламъка на свещта, сякаш нямаше друг избор. Продължаваше да се кори мислено по целия път до колата и докато сядаше зад волана.

Нощта беше тиха и тъмна; главната улица на града пустееше, а потулен в сенките, „Хърбс“ изглеждаше необяснимо зловещо. Джеръми подмина бързо ресторанта и се запъти към къщата на Дорис, сигурен, че Лекси ще е там. Видя автомобила на Дорис, паркиран на алеята, и въздъхна със странна смесица от облекчение и разкаяние. Едва сега се сети, че е оставил Лекси в „Хърбс“ без кола, и едва не се засмя на глас.

Добре, рече си, въпросът е приключен. Понечи да тръгне към дома на Лекси, решил да я чака там. Каза си, че когато тя се прибере, ще я изслуша съчувствено, ще й предложи безрезервна подкрепа и ще й свари горещ шоколад, ако поиска. Беше си спретнал буря в чаша вода.

Когато свърна по улицата на Лекси обаче и видя къщата й, кракът му инстинктивно потърси спирачката. Забави скорост, приведе се към предното стъкло, примигна да се увери, че очите не го лъжат, и се вкопчи във волана.

Колата й не беше на алеята. Къщата тъмнееше. Той зави рязко, без да обръща внимание на пронизителното свистене на гумите. Взе завоя с пълна скорост и пое натам, където беше сигурен, че ще открие Лекси. Щом не беше в библиотеката, в „Грийнлийв“, в „Хърбс“ или при Дорис, оставаше само едно възможно място.

Излезе прав. Мина по улицата, където живееше Родни Харпър, и видя колата й, паркирана пред дома му.

8

Седна на верандата пред къщата на Лекси.

Имаше ключ, можеше да влезе вътре, но не искаше. Предпочете да седи на стълбите отпред. Или по-скоро да кипи от гняв на стълбите отвън. Да се вижда с Родни беше едно, да лъже — съвсем друго. А тя го беше излъгала. Отменила беше вечерята им, беше му се обадила по телефона и го бе излъгала къде ще бъде. Беше го излъгала, без да й мигне окото.