Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 69

БРАУН Брене

У нашому складному і тривожному світі нам потрібно більше часу, аби робити і прагнути менше. Коли ми починаємо впроваджувати в життя спокій і практику умиротворення, це здається нам непростою справою, особливо якщо ми розуміємо, що стрес і тривоги опановують наше життя. Але що більше практичного досвіду ми здобуваємо, то слабшою стає хватка тривоги, і ми починаємо ясно розуміти, що ми робимо, що хочемо осягнути і що для нас справді важливо.

АКТивація

Аналізуйте. Моя програма детоксикації від тривог містила багато спокою й умиротворення, а також більше фізичних вправ і менше кофеїну. Я знаю чимало людей, які вечорами п’ють снодійне, аби заснути, і весь день п’ють каву, аби почуватися бадьоро. Спокій та умиротворення — це ефективні ліки від безсоння і браку енергії. Збільшення щоденних доз спокою і практики умиротворення, а також прогулянки, плавання, зменшення вживання кави дивовижним чином змінило моє життя.

Керуйтеся натхненням. Мене досі надихає і змінює те, що я дізналася з книги Гаррієт Лернер «Танець близькості» (The Dance of Connection). Доктор Лернер пояснює, що всі ми маємо усталені методи подолання тривожності. Дехто з нас реагує на неспокій активнішими діями, інші ж стають більш пасивними. «Активні діячі» схильні квапитися з порадами, рятувати, перебирати на себе відповідальність, займатися дрібницями і лізти в справи інших людей, замість того, щоб зазирнути в себе. «Пасивні» під впливом стресу схильні розгублюватися. Вони просять інших взяти на себе відповідальність, часто стають об’єктом сімейних пліток, турбот чи занепокоєння. Їх називають «безвідповідальними», «проблемними дітками» або «слабаками». Доктор Лернер пояснює, що сприйняття цих реакцій як моделей відповіді на стрес, а не особистих характеристик, допомагає зрозуміти, що ми здатні змінитися. Надміру активні люди, такі як я, повинні визнати свою вразливість перед лицем занепокоєння, а пасивні можуть працювати над силою волі і пошуком своїх сильних сторін.

Творіть і дійте. Експериментуйте з різними способами віднайдення спокою і душевної тиші. Усім нам потрібно знайти власний дієвий метод. Якщо чесно, я ніколи не відчуваю себе відкритішою і вільнішою від емоцій, ніж коли гуляю на вулиці на самоті. Технічно це не можна назвати практикою умиротворення, але для мене це найкращий спосіб емоційно відкритися.

А як АКТивуєте себе ви?

Дороговказ № 9. Вибір осмисленої праці: припиніть сумніватися в собі і вважати, що ви щось «повинні»

У розділі про творчість я писала, що значна частина моєї роботи полягає в пошуку зв’язків. Насправді її суть у тому, аби знаходити і називати найтонші і часто безіменні зв’язки між тим, що ми думаємо, відчуваємо і як діємо. Інколи ці зв’язки легко зауважити і розтлумачити. В інших випадках вони невловимі, і спроби виявити та пояснити їх здаються безладними й нерозв’язними. Цей дороговказ спочатку провадив на заплутаний шлях, але з часом я дізналася деякі дивовижні закономірності.