Читать «Діти капітана Ґранта» онлайн - страница 120

Жюль Верн

Гаррі Ґрант і обидва його товариші врятувалися, донька капітана Мері стала дружиною Джона Манґлса, а Роберт – бравим моряком. Мрія капітана Ґранта знайшла відгук і підтримку лорда Едварда Гленарвана та його вірної Елен. Як же склалася доля Жака Паганеля?

Учений став знаменитістю. Географ був нарозхват і навіть не встигав відповідати на всі запрошення. Саме в цей час одна тридцятирічна дівчина – вона ж двоюрідна сестра майора Макнабса, – особа трохи неврівноважена, але мила й добра, закохалася в дивака-географа так, що була готова не зволікаючи віддати йому руку і серце. Додамо, що в її руці лежав мільйон фунтів стерлінгів, але ця обставина не стосується теми ніжних почуттів.

Паганель теж не залишився байдужим до міс Арабелли, проте освідчитися їй чомусь не поспішав. Довелося майорові стати посередником між закоханими.

– Хіба моя кузина вам не до вподоби? – суворо спитав Макнабс.

– Що ви, майоре! Вона не просто чарівна, вона досконала, – похнюпившись, відповів Паганель. – І я, мабуть, був би тільки радий знайти в міс Арабеллі хоч одну крихітну ваду!

– Щодо цього будьте певні, – усміхнувся майор, – вади у жінок завжди знайдуться. Ну що, друже мій, справу вирішено?

– Я не смію! – боязко пробелькотав француз.

– Але чому ви такий нерішучий?

– Я негідний міс Арабелли.

Але дійшлий та наполегливий майор все-таки загнав географа в кут, і той, узявши з нього клятву мовчати, повідав щось таке, про що ніхто з його супутників і гадки не мав.

– Он воно що! – полегшено вигукнув майор. – Але ж це не має аж ніякого значення, Паганелю!

– Ви впевнені?

– Цілком. Більш того – завдяки цьому кумедному… м-м… казусу ви стаєте, так би мовити, оригінальним, а саме про такого чоловіка завжди мріяла моя кузина.

Між майором Макнабсом і Арабеллою відбулася коротка розмова віч-на-віч. А через два тижні в Малкольм-Кастлі з великою пишнотою відсвяткували бучне весілля Жака Паганеля та міс Арабелли. Жених був блідий і застебнутий на всі ґудзики, а наречена аж сяяла.

На весіллі майор був такий задоволений, що не зміг утриматись і поділився таємницею Паганеля з гостями. Виявилося, що під час свого триденного перебування у гостинного вождя маорі Паганеля татуювали – і тепер екзотичні малюнки вкривали його шкіру від шиї до ніг. Особливо чудовим було зображення геральдичного птаха ківі з розпростертими крилами на грудях ученого.

Татуювання стало причиною того, що географ попри всі наполегливі запрошення так і не повернувся до Франції, хоча й постійно сумував за нею. Паганель боявся, щоб Географічне товариство в особі свого татуйованого секретаря не зазнало глузувань карикатуристів та газетних писак.

Повернення капітана Ґранта на батьківщину стало справжнім національним тріумфом. Разом із сином і вірними друзями він, як і раніше, не втрачає надії заснувати Нову Шотландію на островах Тихого океану.

Примечания

1

Волліс, Вільям (близько 1270–1305 рр.) – баронет Вільям, ватажок боротьби шотландців з англійцями за незалежність Шотландії. (Тут і далі – прим. перекл.)

2

Наймит у Латинській Америці.

3

Зробленими з глини.