Читать «Дізнавач» онлайн - страница 80

Маргарита Хемлін

Євка повернулася з евакуації в Остер, а Лілька — ні. Євка мешкала з Малкою, яка прибилася як нахлібниця і свідчиця її негарного вчинку.

Років зо два тому в Остер перебрався на помешкання Файда. У зв’язку із тим, що його турнули з великих начальників у Козельці. Очолив господарську роботу в клубі, який розташовувався у колишній синагозі. Так він атестував себе. Слова «завгосп» соромився.

Таким чином Суня опинився на очах Євки. Що постійно мордувало і внутрішньо соромило її. І вона б хоч що зробила, аби вирватися з Остра на інший простір. Свою хату Євка намагалася продати і на ті гроші придбати щось в іншому місці. Але давали мало. Хата з вигляду гарна, а так — трухлява.

Натякала сестрі, що їм можна було б возз’єднатися в Чернігові, але Лілька її до себе не допустила без пояснень.

А які ще пояснення можуть бути, якщо вони від самого народження тягарем одна одній із причини подібності. Їх ніхто не поділяв, уважаючи за одне ціле. А їм хотілося окремо.

І ось Лільку вбили і вийшла можливість виїхати з Остра на нове місце.

Лаєвська звела Євку з Хробаком. Справа йшла до весілля.

І не витягнув би я з Євки жодного слова, якби знов-таки не Лаєвська.

Поліна Львівна два тижні тому приходила з натяками, ворушила минуле і нарешті відверто висловила таке: «Лільки немає, Малки немає, тепер я одна знаю про Сунечку. Мирон та Сіма не рахуються. Я тебе, звичайно, нізащо не викажу. Влаштовуй свою особисту долю. Це святе діло. Я завжди за всіх рада. Не подумай, що я в тебе щось попрошу. Це не прохання, а пшик. Скажи Цупкому, якщо спитає, а він обов’язково спитає, що тобі Зусель сам своїм ротом розповідав, як його Цупкий заштовхував у землю».

Євка від такого прохання мало з глузду не з’їхала. Але вигляду не показала. Пообіцяла. Назавтра їй Лаєвська привезла Зуселя і веліла відвезти в Остер до Довида. Зусель не мовив ані звуку. Євка здивувалася, тому що раніше Зусель без зупинки голосно молився і наставляв усіх на свої правила.

Лаєвська сказала, що Зусель у результаті хвороби схибнувся і зараз зовсім неговіркий. Євка запитала, чи можна вважати, що Зусель онімів. Лаєвська заспокоїла Євку, підтвердивши. І особливо відзначила, щоб Євка на словах переказала Довиду щодо недоторканності Зуселя для кого б то не було, особливо й зокрема для Цупкого.

Євка трошки заспокоїлася, бо вважала, що її брехня ляже на совість Лаєвській, а сам Зусель нічого проти не заявить. Як було насправді — неважливо. Важливо, що Лаєвська залишиться задоволена і Хробак нічого не дізнається хоч на даний момент.

Негативне ставлення Лаєвської до Цупкого, тобто до мене особисто, Євка давно помітила і відчула. Але на здивовані запитання Лаєвська відмахувалася і сміялася: «Було діло».