Читать «Дізнавач» онлайн - страница 51

Маргарита Хемлін

Зусель ставить питання: чи можна зробити знижку на вік і стан Басіна, який виховує двох малолітніх онуків у своєму домі? Знижка необхідна в тому разі, якщо Басін, як сам погрожував, написав і відправив детального листа в партійні органи Чернігова щодо товариша Цупкого. І товариш Цупкий повинен знижку і поблажливість Басіну забезпечити по блату. Тому що у товариша Цупкого, як не крути, виховується онук Басіна Йосип. На ґрунті якого дід остаточно з глузду з’їхав.

Зусель виголосив цю нісенітницю чітко і ясно. Видно, заучував промову довго.

Вийшло добре, навіть майже не по-єврейськи. Тільки хитався з боку в бік та іноді схлипував, як звик на своїх молитвах.

Його останні слова були такі.

Якщо ніякої знижки, на думку товариша Цупкого, не вийде Басіну за його злісний антирадянський наклеп, то він, Зусель Табачник, заявляє, що завтра раненько піде з покаянною до міліції і напише заяву, що Басін ні в чому не винен, а винен він, Зусель Табачник, і з нього слід суворо і непримиренно вимагати, аж до розстрілу, до чого він заздалегідь готовий. Тому що Басіна підучив він. І так само він змусив поширювати чутки.

Табачник висловився і впав навколішки. Обличчям униз. Почав молитися і дриґати руками-ногами.

Я спокійно вилив на нього склянку остиглого чаю.

Кажу:

— Припустимо, знижки не передбачені ні за якою статтею, ні за яких пом’якшувальних обставин. Ну, підете ви у всій своїй красі завтра в міліцію, накатаєте заяву. Вас спитають перше: навіщо вам було підучувати бідного Басіна, яка ваша вигода? Справа серйозна. І вигода має бути серйозна. Вигоду ви хоч придумали? Га, громадянину Табачник?

Зусель підвів голову. Вона погано трималася на шиї і дрібно тремтіла. Подивився на мене, як курка, коли її вже зарізали, і кинув обличчя в підлогу. Кашкет злетів.

Я побачив, що голова в Зуселя абсолютно лиса, із вм’ятиною посередині. Видно, пробили колись, само зрослося. Шрам білий, вузлуватий, з синькою. І шкіра ходором ходить. Наче тім’ячко у немовляти.