Читать «Вътрешно разследване» онлайн - страница 46

Майк Лосон

О, не. Еди току-що го беше погледнал и беше кимнал, един жест, който казваше докарай си задника тук. Искаше да говорят за нещо. Боже, защо точно той трябваше да е на смяна тази вечер?

Отиде до масата за блекджек.

— Стейси — каза той на крупието, — отиди да си напудриш носа. Пет минути, не повече.

Стейси прибра картите и се отдалечи, без да обели и дума. И тя беше като повечето крупиета жени — около четирийсетгодишна и все още достатъчно приятна на вид, за да накара неколцина да се обърнат да я огледат, но вече не ставаше за стриптийзьорка. И както повечето крупиета, беше същинско зомби. Картите направо летяха из ръцете й и можеше мигом да отгатне дали нещастниците са се издънили, събираше им чиповете, ако са загубили, или им плащаше, ако са спечелили, но през цялото време умът й беше на милиони километри от казиното и си мислеше за каквото там си мислеха тия мацки, докато работеха.

— О, Еди — каза той веднага щом Стейси си отиде, — отдавна не сме се виждали. С какво мога да ти помогна?

Моля те, моля те, господи, нека каже, че иска проститутка.

— Виждаш ли онзи там? — попита Еди. — На масата за двайсет и пет долара, със зеленото сако?

Управителят бавно завъртя глава, все едно небрежно оглежда залата, докато си говорят.

— Да — каза той, — това е докторът. Почти не излиза оттук. И през цялото време губи.

— Не и днес — каза Еди. — Днес искам да удари голяма печалба.

Мамка му.

— Колко?

— Десет-петнайсет бона. Това стига.

— Добре.

Тъй вярно, сър, ще уредим пачките.

Управителят се върна на позицията си сред масите за блекджек и вдигна телефона. След пет минути дойде Рей, мъж на петдесет и нещо, с бяла риза, малка черна папийонка като на всички останали крупиета и с пръсти като на пианист. Рей беше най-добрият техник, с когото разполагаха. А може би и най-добрият в околността.

— Поеми масата на Дейв — каза управителят. — Искам онзи със зеленото сако да спечели десет бона.

— Дадено. — Очите на Рей светнаха като ротативка, на която някой току-що е спечелил. Рей живееше за такива моменти.

Управителят прекара следващите няколко часа в мечти да се намира на друго място. На което и да е друго място. Беше сигурен, че току-що е станал пешка в нечия игра, не знаеше каква, но каквато и да беше тя, усещаше, че не е на добре.

Докторът за пореден път нададе победен вик. Нещастникът си мислеше, че днес е просто върхът. Наивник.

Управителят погледна Еди. Все още седеше сам на масата на Стейси и все още залагаше по пет долара на ръка. Очите му бяха фиксирани върху доктора и наблюдаваха как купчината чипове растеше все по-висока.

16

Демарко току-що се беше върнал от пътуването си до Ню Йорк и седеше в кабинета си. Една вена на слепоочието му туптеше, докато четеше някаква статия в „Уошингтън Поуст“. Злобното копеле, което я беше написало, призоваваше Конгреса да увеличи минималната пенсионна възраст на федералните служители на шейсет и пет, бълвайки един куп дивотии като аргументи как това щяло да спести значителни суми на данъкоплатците. Демарко заключи, че ако той имаше нужната власт, първото, което щеше да си замине, беше Първата поправка на Конституцията. Преди да успее да се докара до състояние на трескав ужас от мисълта, че може да се наложи да работи за Махоуни, докато не стане на шейсет и пет, някой звънна на външната врата.