Читать «Вътрешно разследване» онлайн - страница 134

Майк Лосон

Точно беше подкарал лъскавата свръхмодерна косачка на Джордж — същински лексус на косачките, — когато Кристин и Ема се зададоха по алеята пред къщата му с колата на Кристин. Ема излезе по плувнала в пот тениска, шорти и маратонки. Чу я да се уговаря с Кристин да се върне да я вземе след петнайсет минути.

Ема прекара известно време, прехласвайки се по косачката на Джордж, и Демарко за момент се зачуди дали да не се опита да я убеди колко е забавно да се работи с нея, за да види дали няма да успее да й извърти номера на Том Сойер, за да му окоси тревата, но знаеше, че тя никога не би се вързала.

— Искаш ли вода или нещо друго? — попита я той.

Донесе й чаша леденостудена вода и една бира за себе си и двамата седнаха на най-горното стъпало на верандата.

— Шефът ми — каза Демарко — иска да направя нещо, което цялата Републиканска партия не е в състояние да постигне: да попреча на Пол Морели да стане президент. Какво, по дяволите, да правя?

— Не знам — каза Ема.

Странно прозвуча в нейната уста.

— Единственото, което ми идва наум — каза Демарко, — е да се захвана с това, което ми каза Лидия: да се опитам да докажа, че Морели е изнасилил онези жени или че е насилвал доведената си дъщеря, или да намеря онзи влиятелен тип, който му помага. Но мисля, че е загубена кауза.

Ема изсумтя.

— Значи най-сетне ще направиш каквото Лидия искаше от теб още от началото — сега, когато е мъртва.

Това го жегна.

— Така излиза — призна Демарко.

Ема поклати глава. Демарко виждаше, че и тя е точно толкова разстроена и депресирана, колкото беше и той, и че се чувства точно толкова безпомощна.

— А какво ще правим с Еклънд? — попита Демарко и Ема му разказа за най-скорошната си среща с него.

— Докато тичах тази сутрин, се замислих, че Чарли Еклънд е най-малкият ни проблем. Да, знае нещо, с което може да изнудва Морели, и когато Морели стане президент, ще го използва, за да стане директор на разузнаването. Но след това, предполагам, няма да се задържи дълго.

— Заради възрастта си?

— Не. Защото Пол Морели си има приятелче, което му помага да убива хора, хора като Тери Финли. Още първия път, когато Чарли заплаши Морели, има опасност да свърши в ковчег.

— Хм — изсумтя Демарко. — Не бях се замислял за това.

В този момент Кристин се появи с колата, подсвирна приятелски с клаксона и Ема стана.

— Ей! Къде тръгна? — викна Демарко. — Трябва да измислим какво ще правим.

— Ти трябва да измислиш какво ще правиш — каза тя. — Аз лично отивам да се изкъпя, а после с Кристин ще ходим на коледен пазар.

Коледен пазар? Кой, по дяволите, ходи на коледен пазар през септември? На коледен пазар се ходи на двайсет и четвърти декември.

Ема се спря и огледа косачката на Джордж още веднъж, преди да си тръгне.

47

— Ема ти е ядосана — каза Нийл.

— Да, знам — отговори Демарко. — Намери ли нещо в Ню Джърси?