Читать «Врагът сред нас» онлайн - страница 181

Винс Флин

— Отпред все още стои група от около дузина въоръжени мъже, но на входа на медресето пазят само двама.

— Благодаря за информацията. Обади се, ако има промяна.

Стилуел беше автор на идеята да влязат през религиозното училище, пристроено към джамията. Там се намираше кабинетът на имам Хусейни и там той прекарваше повечето си време между молитвите.

Стилуел говореше по телефона:

— Ще ти кажа, когато стигна. На една минута път сме… Фарис, само стой на проклетия тротоар и ме изчакай. Когато стигнем, ще ти кажа какво става. Да, ще ти платя много пари. Само кажи на човека на Хусейни, че един човек би искал да седне с шефа му и двамата да обсъдят възможността за дарение в полза на джамията. Ще се видим след минута. — Стилуел ядосано натисна бутона за прекъсване и прибра телефона в джоба на сакото си. — Фарис е добър човек, но понякога е много досаден.

— Можем ли да му имаме доверие?

Стилуел кимна.

— Фарис е спечелил много пари на много хора.

— А този имам Хусейни?

— Какво за него?

— Имаш ли му доверие?

— Казах ти, единствените хора в този град, на които се доверявам, са моите кюрди, но — той сви рамене — този си е продажник. Ако му покажем достатъчно пачки, може да си затвори очите и да не ни се пречка.

— А ако не си ги затвори?

— Гледай да не го убиваш, Мич. Иначе ще трябва да си имаме работа с тълпи от фанатизирани разгневени шиити.

— В момента ми е все тая колко шиити ще ядосам.

Стилуел понечи да му отговори, че точно подобно поведение може да доведе до гибелта на всички им, но размисли. Колата зави рязко вляво и на следващото кръстовище направи десен завой.

— Ето я. — Стилуел посочи напред. — Точно пред нас, вляво. Още една пресечка.

Улицата беше блокирана от големи бетонни бариери срещу коли-бомби. Седанът зави наляво и спря пред входа на медресето. Отпред на тротоара стояха двама души — и двамата в костюми. Стилуел бързо слезе от колата с малко куфарче в ръката и се здрависа с Фарис. Фарис на свой ред го запозна с личния асистент на имам Хусейни. Тримата си размениха кратки любезности и после Стилуел махна на Рап да дойде при тях.

Кюрдите наизлизаха от двете коли и образуваха широк кръг около Рап, Стилуел и другите двама мъже. Стилуел вдигна куфарчето и го отвори, колкото асистентът на имама да надзърне вътре и да види пачките.

Стилуел се приближи до него и му прошепна:

— Върховният водач би искал да изкаже благодарностите си на имама.

Асистентът разбиращо се усмихна и им махна с ръка да го последват. Стилуел беше разказал на Рап, че имам Хусейни често пътуваше до Техеран, особено когато в града назрееше нов етнически конфликт. Имамът на Голямата джамия беше благодатна мишена за сунитските терористични групи. Асистентът отвори вратата и покани гостите да влязат. Когато видя, че бодигардовете също понечиха да влязат, той хвърли недоволен поглед към Стилуел.

Стилуел се обърна и направи знак на кюрдите да останат отвън. Подобен развой на събитията беше очакван. Ако вътре нещата загрубееха, той щеше да ги повика по радиостанцията. Подаде на Фарис плика, пълен със стодоларови банкноти и му благодари, че е уредил срещата с имама. Фарис се обърна и си тръгна, докато тримата влязоха вътре.