Читать «Врагът сред нас» онлайн - страница 158

Винс Флин

— Име и чин?

Мъжът го погледна с разширени зеници и плувнало в пот лице. Отрязаният полов орган още лежеше на гърдите му.

— Не знам за какво говориш.

— Добре тогава.

Десният му крачол беше отрязан над коляното от армейския медик, който беше обработил огнестрелната рана. Рап допря ножа до плата и започна да реже останалата част от панталона. После нарочно заби острието във вътрешната част на бедрото, за да пръсне кръв. Пленникът извика и се задърпа под ремъците.

— О, извинявай — каза Рап и продължи да реже панталона, докато отдолу не се показа бельото му. — Как предпочиташ… първо лявата или дясната топка… за мен е без значение.

— За какво говориш? — попита мъжът с неподправен ужас.

— Коя топка би искал да ти отрежа първо? Лявата или дясната?

Рап пъхна острието на ножа под ластика на гащите му и с едно движение ги разряза.

— Чакай! — изпищя мъжът. — Какво искаш да ти кажа?

— Името ти, капитане. Точно така — добави Мич в отговор на шокираната физиономия на лицето на мъжа. — Знам доста за теб, така че дори не си и помисляй да ме излъжеш. Сега ми кажи името си.

— Капитан Рашид Дадарши. Настоявам да доведете представител на Международния червен кръст.

Рап се изсмя.

— Настояваш значи?

— Да, имам право!

— И откъде накъде?

— Моята страна е ратифицирала Женевската конвенция, както и вашата.

— Чуй ме сега, ако носеше униформа и се сражаваше срещу американските части, с удоволствие щях да ти повикам Международния червен кръст. Но твоят случай не е такъв. Ти си просто един негоден боклук като всички терористи.

— Не е вярно. Аз съм офицер от иранската Революционна гвардия.

— Къде ти е униформата? Днес защо не си я сложи преди да тръгнеш на работа?

— Настоявам…

Преди Дадарши да е довършил изречението си, Рап го настъпи по раненото коляно. Дадарши изкрещя от болка.

— Не искам да чувам повече тази дума от теб — продължи Мич. — Ако я повториш отново, ще изпълня заканата си. Ако не вярваш, попитай приятелчето ти от „Хизбула“. — Рап видя, че думите му предизвикаха нова реакция от страна на Дадарши и добави: — Точно така, приятелчето ти Али Абас се разпя като канарче. Всъщност трябваше да отрежа единия му тестис, за да го накарам да проговори. Оттогава той е много послушен и много ми помогна. Каза ми къде се намират всичките ви явки и тайни квартири, както и кои са местните ви хора за свръзка. В момента ги проверяваме и ако се окаже, че ме е излъгал и за едно име или място, ще му отрежа и другия тестис. А сега да се върнем на теб. Ти какво мислиш да правиш? — Рап бръкна в джоба си и извади фотографията на мъжа, който беше пътувал заедно с Ашани. — Работата е там, че знам много повече, отколкото предполагаш, но не знам всичко. Ако се опиташ да играеш хазарт със скъпоценното ти мъжко достойнство, давай тогава, излъжи ме. Мъжът на фотографията, кой е той?

Дадарши затвори очи и отговори:

— Имад Мухтар.

— Много добре, капитане. Откъде го познаваш?

— Тази сутрин го видях за първи път.

— Къде?

— В една от тайните квартири.

— И защо е дошъл в Мосул?

— За да наблюдава операцията.

— Нападението срещу кортежа ли?