Читать «Ваш вихід, або Блазнів ховають за огорожею» онлайн - страница 15

Генрi Лайон Олдi

— Джя! Джя! — це вона до молодої. Біжи, мовляв.

Услід дітлахи: зграйкою. Ще три баби. Ні, чотири. І двоє мужиків. Цілий табір. Зараз у небо йтимуть. Червінець в руці мокрим здався. Випустив я Катіну блузу. А кураж не згасає. Все вранішнє роздратування злилося докупи. Не хочеш мені ворожити, красива? Будеш!

Темно довкруги зробилося.

Затишно.

І твердий оксамит крісла за спиною.

Блазнів ховають за огорожею

Акт I

Дія друга

Міст через річку, вище Благовіщенського базару. На тротуарі сидить безногий жебрак, поряд жінка торгує шнурками і засобом від комах. Далі — лотки з іграшками, сигаретами, батарейками для побутової техніки. Біля арки, яка веде до оптово-промислових рядів, натовп циган оточує Валерія Смолякова. На заднику блищить купол дзвіниці і темно-синій плакат «Winston: скажеш, у мене немає смаку?!»

Дівчина з плаката, схожа на скурвлену Попелюшку, пускає глядачеві бісики.

1-й циган (набичившись). Чому кричиш? Чому тримаєш? Розійдемося по-хорошому…

Валерій закидає рюкзак вище, спиною задкуючи на авансцену. Яскраво-червоний рюкзак з білим написом «Marlboro» привертає увагу, не дає відвести погляд. Цигани, як приклеєні, рухаються услід. Галасують діти. Понад гомоном, з тургелі малих колонок, розміщених високо, біля самих падуг, поволі точиться знайома з фільму «Табір йде в небо» мелодія. «Я вмираю, мама» у виконанні Тахира Боброва.

Гостро спалахує, захлинаючись, соло гітари, трохи пізніше — плакучий голос.

1-й циган. Розійдемося, да?

Валерій. Хай ворожить! Я їй ручку позолочу!

2-й циган (монотонно, без інтонацій). Хочеш грошей, пане? Хочеш? Грошей…

Стара. Катька-дура! Дура! Сліпа дура…

Валерій (сповазючи в істерику). Ворожи! Що було?! Що буде?

Стара. Ой, дура… адже бачила ж!..

Валерій. Що?!

Гасне рампа. Лівий виносний прожектор бере в коло двох: Валерія і 1-го цигана. Решта людей перетворюється на безлику масу. З-за куліс надбігають статисти, розчиняються у пітьмі, наповнюючи простір диханням.

Здалеку плаче скрипка.

У залі, біля бічних дверей, тьмяно світиться оранжевий плафон з написом «аварійний вихід».

1-й циган. Відпусти дівку…

Валерій (скидає рюкзак до ніг, довго регоче). Я що, тримаю? Тримаю?! Я?!

1-й циган. Відпусти… Візьми мене.

Валерій. Станцюй, кучерявий! Станцюй мені! Тоді відпущу! Всі танцюйте! Всі!!!

Мелодія плавно перетворюється на танцювальну. Тонкі, різкі промені «пістолетів», затінених кольоровими фільтрами, метаються натовпом. У їхньому мигтінні люди починають рухатися: тупцяють, ворушать руками. У такт музиці — нервово, люто — кричить немовля на руках танцюючої Катьки. Натовп статистів танцює: з нудною несамовитістю. Калейдоскоп відблисків, помахів, жестів. Язиками полум'я б'ються яскраво-червоні сорочки, створюючи ілюзію пекельного багаття. Стихія танцю поступово захоплює всю сцену, окрім оазису нерухомості навколо Валерія. Він нагадує цвях в кип'ятку.

Дехто з танцюристів падає, продовжуючи сіпатися на підлозі.

1-й циган, розтерзаний, шкутильгаючи, не припиняє танця, як заведений, виривається із загальної маси. Падає на коліна. Здригаючись від нав'язаного ритму, повзе до Валерія.

У музиці з’являються жорсткі, металеві дисонанси.