Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 2

Михайло Тимофійович Погребецький

У вивченні Тянь-Шаню активну участь брали і групи українських альпіністів, якими я в той час керував. Пізніше в наші загони почали вливатися наукові працівники різних спеціальностей, які віддали потім багато енергії вивченню Тянь-Шаню.

Ось про ці експедиції, про те, як, перемагаючи величезні труднощі, на кожному кроці борючись із суворою природою гір, вивчаючи найглухіші гірські закутки, ми дійшли до самого центра Тянь-Шаню.

Розділ І

В КРАЇНУ НЕБЕСНИХ ГІР

МОЇ ПЕРШІ ВІДОМОСТІ ПРО ХАН-ТЕНГРІ

Наприкінці липня 1926 року наша невеличка група альпіністів піднімалась у північному Тянь-Шані по ущелині річки Великий Кемин, що протікає між гірськими хребтами Кунгей-Алатау і Заілійським Алатау. Ми йшли до підніжжя порфірового піка Койсу, на який збиралися зійти.

Надходив вечір. Сонце закотилося за гори, і тіш, відірвавшись від високого хребта, ніби на велетенських крилах летіли нам назустріч.

Незважаючи на втому, ми пішли швидше, поспішаючи до ялинового лісу. Там ще з минулого року я знав затишну зелену галявину, де серед великих валунів і старих ялин протікав чистий гірський струмок. Вирішена було розбити бівуак на цій галявині.

Але до галявини ми не дійшли. Стало вже зовсім темно, нічна імла спотворила обриси і надала фантастичного вигляду скелям, деревам. Треба було зупинитися на ночівлю в будь-якому придатному місці.

Раптом далеко вгорі, на схилі, блиснув, ніби закликаючи нас, вогник багаття.

Добралися ми туди вночі. Біля вогнища сиділо п'ятеро: двоє киргизів і троє росіян. Між ними я зразу впізнав Федора Лізіна, мого торішнього супутника. Це був відомий у північній Киргизії мисливець і любитель-краєзнавець, якому гідрометеорологічна служба Середньої Азії доручала вести спостереження за льодовиками.

— От несподівана зустріч! — зрадів Лізін.

Нам гостинно запропонували місце біля вогнища, розгорнули жар і почали частувати шашликом із м'яса тау-теке — тянь-шанського гірського козла.

Вечеря затягнулась запівніч. Повіяло холодом. Небо почало ясніти, виразніше виступили на ньому контури гір, і на білих шапках вершин з'явилися перші спалахи світанку.

Усі давно залізли в спальні мішки і поснули. А мені не спалось. Я підкидав у багаття сухі ялинові гілки і слухав розповідь Лізіна про його подорож через гори центрального Тянь-Шаню в Сіньцзян — одну з провінцій на крайньому заході Китаю.

… Це було ще при царизмі. У 1916 році в різних місцях Середньої Азії спалахнуло велике повстання киргизів, казахів і узбеків, викликане свавіллям царської адміністрації. Повстання було жорстоко придушене, його учасники через дикі перевали Тянь-Шаню тікали в Китай. Були випадки, що вони захоплювали з собою росіян-переселенців. Федір Лізін і їздив по слідах киргизів-утікачів, шукаючи полонених.

У минулому сам житель гір, Лізін добре знав сиві гірські вершини, але й цього гірського мисливця вразила велич центрального Тянь-Шаню — висота і сміливі обриси його гір, велетенські льодовики…