Читать ««Ріґведа»» онлайн - страница 3

Коллектив авторов

Погребові гімни

1. [R. V. 10, 18]

Все має чергу свою: по житті і смерть приходить.Хай же сей поклик, що ми до богів посилаєм тепера,буде почутий. Ми ж будьмо веселі, танцюймо,будьмо щасливі і дбаймо, щоб довше прожити.А від помершого долі я бороню всіх живучих,хай в його путь жоден з люду сього не відходить,хай всі живуть по сто літ! Міртйо в яму закиньмо.Жінко, іди в ту господу, де маєш свій вік доживати.В дітях, що він полишив тобі, знайдеш небіжчика свого.Ти була гідна дружина тому, з ким навік заручилась.Сей сагайдак у руках у помершого – міць наша, сила і слава.От що з тобою зробилось!.. А ми, на сім світі зоставшись,будьмо одважними людьми, щоб з ворогом гордим змагатись.Ти ж повернись до землі, до широкої, доброї неньки,що розстелилась широко… О земле, розкрийся!Будь ти до нього лагідна та добра, сховай його кості!Вкрий його, земле, як шатою мати вкриває дитину.Землю я сиплю на тебе тепера, копаю могилу,щоб твоїм костям спокійно, вигідно лежати.Предки глядітимуть гріб сей. Йама тут зробить оселю.

2. [R. V. 10, 14]

Підеш, одійдеш від нас тим шляхом, що по ньому ходилинаші батьки! Ти побачиш богів двох величнихвладарів Йаму й Варуну, що наші подання приймають.З Йамою жити на небі високім ти будеш,бо заслужив ти на теє. Покинь все лихеє,потім вернись до нас знову у постаті ясній, блискучій.

3. [R. V. 10, 16]

О, не пали його, Агні, не завдавай йому болю!Не роздирай його тіла! Як проймеш його ти, премудрий,вічним батькам його дай! Хай до Сурії вернуться очі,Вайу дихання хай прийме. Дай небу й землі їм належне.Водам, ростинам верни сього тіла частини.Тільки безсмертну частину пройми своїм пломінем ясним,боже Агні, і зогрій своїм палом ту душу,в постаті ясній неси її в край, де правдивії люди.Агні! Нехай він полине до прадідів наших!Хай він приходить на поклики наші й подання.Потім нехай оживе і прийме яку постать.О, Дйатаведас! Хай знову з’єднається він з яким тілом.

4. [R. V. 10, 17]

Хай понесе тебе звідси Пушан той премудрийцілого світу пастух, що глядить своє стадо.Хай тебе Агні віддасть до батьків та богів доброчинних.Хай захищає й глядить тебе вічний мандрівець,мудрий Пушан у обладі своїй. Хай провадить Савітрів тую країну тебе, де живуть праві люди і предки.

Гімн до Йами

[R. V. 10, 154]