Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 52

Паулу Коелю

Извинява се и се обажда на своя борсов посредник в Ню Йорк. Търпеливо изслушва две-три изречения и тактично прекъсва новините за тенденциите на пазара. Всичко това продължава не повече от две минути.

Звъни и на режисьора, който е избрал за първия си филм. Да, пътува към яхтата, за да се срещне със Знаменитостта, и да, момичето вече е избрано и ще дойде в два следобед.

Отново се обръща към Ева, но тя видимо продължава да няма желание за разговори — погледът й се рее някъде надалеч, без да се спира върху нещо отвъд прозорците на лимузината. Може би се притеснява, защото ще разполага с малко време в хотела. Ще й се наложи да се преоблече бързо и да тръгнат за едно не особено значимо ревю на белгийска дизайнерка. Трябва да види със собствените си очи онази африканска манекенка Жасмин, която според асистентите му е идеалното лице за следващата му колекция.

Иска да разбере как момичето понася напрежението от една изява в Кан. Ако всичко е наред, тя ще е една от звездите в неговото ревю през Седмицата на модата в Париж през октомври.

Ева продължава да е втренчена в прозореца на колата, но не вижда нищо от онова, което става отвън. Тя добре познава седящия до нея елегантен мъж с приятни обноски — творец и боец. Знае, че той я желае така, както никой мъж не е желал жена, освен онзи, когото беше напуснала. Може да му има доверие, въпреки че винаги е заобиколен от най-красивите жени на планетата. До нея седи един почтен и работлив човек, който е преодолял много предизвикателства, преди да се озове в тази лимузина и да й поднесе висока чаша шампанско или кристална чаша с любимата й минерална вода.

Има власт и може да я защити от всякаква опасност, освен от една, най-страшната.

Нейният бивш съпруг.

Не й се иска да събужда подозрения, като отново вземе телефона си, за да прочете написаното. Така или иначе, го знае наизуст: „Разруших един свят заради теб, Катюша“.

Не разбира какво означава, но никой друг не би я нарекъл с това име.

Научила се е да обича Хамид, въпреки че мрази живота, който води, празненствата, на които ходи, приятелите. Не знае дали е успяла — на моменти изпада в толкова дълбока депресия, че й се иска да се самоубие. Но знае, че той бе нейното спасение в момента, когато смяташе, че е в пълна безизходица, неспособна да се измъкне от капана на своя брак.

Преди много години се беше влюбила в един ангел. Той беше преживял тежко детство, беше пратен да се сражава в една абсурдна война в Афганистан и после се беше върнал в страната си, която започваше да се разпада. Въпреки това успя да преодолее всички трудности. Работеше много и с цената на огромно напрежение получи заеми от опасни хора. Прекара много безсънни нощи, чудейки се как ще ги върне, понесе, без да се оплаква, корумпираната система, тъй като се налагаше да дава подкуп на този или онзи от правителството всеки път, когато му трябваше разрешение за някое начинание, което би подобрило живота на хората. Денем успяваше твърдо да контролира нещата, защото животът го беше научил на твърдост, а военните години му бяха помогнали да приеме, че има йерархия. Ала нощем се притискаше в нея и искаше да го защити, да го посъветва, да се моли всичко да мине добре и той да успее да се измъкне от многото капани, които ежедневно изникваха на пътя му.