Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 2

Паулу Коелю

Трима от четиримата главни герои се сблъскват с това тежко изпитание:

Игор, руски милионер, който смята, че може да убива хора в името на някаква своя висша цел — да ги спаси от земните страдания или да си върне любимата жена.

Хамид, прочут моден дизайнер, започнал кариерата си с най-добри намерения, но станал жертва на системата, която се опитва да използва.

Габриела, която — подобно на повечето хора днес — е убедена, че славата е висша цел сама по себе си, най-удовлетворителната награда в един свят, възхваляващ известността като най-голямото постижение в живота.

Описах тези герои в романа „Победителят е сам“ — това не е трилър, а безпощаден портрет на човечеството днес.

Паулу Коелю

3:17 ч.

Пистолетът „Берета Пх4 Компакт“ не е много по-голям от мобилен телефон — тежи около седемстотин грама и може да произведе десет изстрела. Малък, лек, незабележим в джоба. Куршумите му имат едно огромно предимство — вместо да преминат през тялото на жертвата, те раздробяват костите и разкъсват плътта.

Очевидно и шансовете за оцеляване след раняване с такъв калибър също са големи. Съществуват хиляди случаи, когато нито една жизненоважна артерия не е засегната и жертвата има време да реагира и да обезвреди нападателя си. Но ако онзи, който стреля, има някакъв опит, може да избере между бързата смърт — прицелвайки се между очите или в сърцето — или нещо по-бавно, като например да опре дулото под определен ъгъл в ребрата и да натисне спусъка. Ако човек е прострелян по този начин, му трябва известно време, докато осъзнае, че е смъртно ранен — опитва се да контраатакува, да избяга, да потърси помощ. Голямото предимство е, че има достатъчно време да види кой е убиецът му, докато малко по малко губи сили и накрая падне на земята без видимо значителна загуба на кръв и без да разбира ясно защо се случва всичко.

За познавачите този пистолет не е идеалното оръжие. „Много по-подходящ е за жени, отколкото за шпиони“, казва един агент от английските тайни служби на Джеймс Бонд в първия филм от поредицата, докато му конфискува стария пистолет и му дава нов модел. Но, разбира се, това се отнася само за професионалистите, защото за неговите цели нямаше нищо по-подходящо.

Бе купил своята берета на черния пазар, за да не може да се проследи произходът й. В пълнителя има пет патрона, въпреки че той смята да използва само един, на чийто връх с помощта на пила за нокти е издълбал хикс. По този начин, когато бъде изстрелян и се удари в нещо твърдо, куршумът ще се раздели на четири части.

Но той ще използва беретата само в краен случай. Има си и други методи да унищожи един свят и една вселена, а тя със сигурност ще разбере посланието му още щом намерят първата жертва. Ще осъзнае, че го е направил в името на любовта, че няма да й се сърди и ще я приеме обратно, без да я разпитва за живота й през последните две години.