Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 174

Паулу Коелю

Качва се в полицейската кола, пуска сирената и потегля с пълна газ. Савой отива при своята кола, гордее се с комисаря. Чудесно! Вече си представя новините, които ще потекат в ефира след малко:

„По всяка вероятност е станал жертва на престъпление от страст.“

Вече нищо не може да се мери с провокирания от новото убийство интерес. Популярността на жертвата е толкова голяма, че другите смъртни случаи остават в сянка. На кого му пука за едно бедно момиче, вероятно наркоманка, намерено на пейка на площада? Какво значение има, че един дистрибутор с боядисана коса е получил сърдечен удар по време на някаква промоция? Какво има да се коментира по едно убийство — също от страст, — при което и жертвата, и извършителят са напълно непознати и никога не са били в светлината на прожекторите? Медиите всеки ден съобщаваха за такива случаи, но преставаха да се интересуват повече от тях, освен ако жертвата не беше…

… световна Знаменитост! Един пощенски плик! Вътре лист, на който е написано нещо!

Пуска сирената и потегля в посока, обратна на управлението. За да не буди подозрения, използва радиото в колата. Включва се на честотата на комисаря.

— Поздравления!

Комисарят също се гордее със себе си. Спечелили са няколко часа, може би дни, но и двамата знаят, че съществува сериен убиец, със специални оръжия, от мъжки пол, с прошарени коси, хубаво облечен, около четирийсетгодишен. Опитен в изкуството да убива. Който може и да се задоволи с вече извършените престъпления, но може и да удари отново, във всеки един момент.

— Пратете агенти на всички партита — нарежда комисарят. — Търсете мъже, които са сами и отговарят на това описание. Не ги изпускайте от очи. Повикайте подкрепления, искам цивилни полицаи, дискретни, с дънки или официални костюми, така че да се сливат със средата. На всички партита, повтарям. Дори да се наложи да мобилизираме пътните полицаи.

Савой веднага изпълнява нареждането. В това време получава съобщение на мобилния си телефон: Европол има нужда от още време, за да установи исканите лаборатории. Три работни дни минимум.

— Моля да ми пратите това в писмен вид. Не желая да нося отговорност в случай на нови инциденти.

Засмива се. Иска да изпратят едно копие и на чуждия агент, тъй като за него няма никакво значение. С пълна газ отива до хотел „Мартинес“, оставя колата си на входа, така че блокира алеята. Портиерът протестира, но той му хвърля ключовете, за да я паркира, показва полицейската си карта и влиза на бегом.

Качва се до бара на първия етаж, където един полицай чака с управителката и един сервитьор.

— Колко време ще стоим тук? — пита управителката.

Той не й обръща внимание, а пита сервитьора:

— Сигурен ли сте, че убитата жена, която показаха по новините, е седяла тук днес следобед?

— Да, почти съм сигурен. На снимката изглежда по-млада и косата й е боядисана, но аз съм свикнал да запаметявам лицата на клиентите си, в случай че някой реши да си тръгне, без да плати.

— Сигурен ли сте, че е била с госта, който е резервирал масата?

— Напълно. Мъж на около четирийсет години, елегантен, с прошарена коса.