Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 165

Паулу Коелю

Трябва да прояви хладнокръвие. Да се овладее. Това не е краят на света, демоните не могат да се появят сега веднага.

— Не се притеснявам. В края на краищата започнах едва днес. Коя е Жасмин?

— Тя също започна днес. В късния следобед е сключила с Хамид Хюсеин договор за баснословна сума. Но не става дума за филми, не се притеснявай.

Не се притеснява. Просто й идва да потъне в земята.

20:12 ч.

Усмихвай се.

Преструвай се, че не знаеш защо толкова много хора се интересуват от твоето име.

Стъпвай така, сякаш минаваш по червения килим, а не като на модно ревю.

Внимавай, след теб вървят други хора, необходимите за снимки секунди вече минаха, продължи нататък.

Ала фотографите не престават да викат името й. Притеснява се, понеже на следващия човек — в действителност на следващата двойка — се налага да чака, докато всички останат доволни, което е невъзможно, тъй като все търсят идеалния ъгъл, уникалната снимка (сякаш това изобщо е постижимо!), поглед, насочен право в техния обектив.

Сега се сбогувай, не преставай да се усмихваш. Продължи нататък.

В края на коридора я обграждат журналисти. Искат да разберат всичко за изумителния договор с един от най-важните дизайнери в света. Иска й се да каже: „Не е вярно.“

— Доуточняваме някои неща — отговаря.

Настояват. Една телевизионна репортерката завира микрофона в лицето й. Пита дали е доволна от новите събития. Да, смята, че ревюто е минало отлично и че следващата стъпка на дизайнерката — споменава името й — ще е участие в Седмицата на модата в Париж.

Журналистката като че ли не знае, че следобед е била представена колекция. Въпросите продължават, само че сега се записват.

Не се отпускай, казвай само онова, което е важно за теб, а не нещата, които настоятелно се опитват да изтръгнат. Преструвай се, че не знаеш нищо за подробностите, и говори за успеха на ревюто, за заслуженото отдаване на почит към дизайнерката Ан Саленс, гениална, но забравена, тъй като не е имала щастието да се роди във Франция. Едно момче, което се прави на забавно, иска да разбере какво мисли за партито. Тя му отвръща със същата ирония: „Вие все още не сте ме пуснали да вляза.“ Бивш фотомодел, сега водеща в кабелна телевизия, пита как се чувства, след като е била наета за лице на следващата колекция на Хамид Хюсеин. Друг професионалист, по-добре осведомен, иска да знае дали наистина годишният й хонорар ще надхвърля шестцифрено число.

— В прессъобщението трябваше направо да пише „седемцифрен хонорар“, не мислите ли? Защото „надхвърля шестцифрено число“ звучи малко абсурдно, нали? Или по-точно можеха да кажат, че сумата възлиза на над един милион евро, вместо да принуждават хората да смятат. Всъщност можеха да кажат „повече от единица с шест нули“, какво мислите?

Нищо не мисли.