Читать «Собствено правосъдие» онлайн - страница 20

Дейвид Балдачи

Дани гледаше забития в стената нож с увиснало от изненада чене. После се опомни, измъкна го от дървото и го хвърли в близката кофа за боклук.

— Къде си се научил на това? — попита той.

— По летните лагери. Какво решаваш, Дани? Ще се върнеш ли у дома да си сложиш лепенки, или ще продължаваш да куцукаш напред, търсейки други задници като тези, от които току-що се отървахме?

— Ще се върна у дома. Но най-много за два дни.

— Това вече ми звучи като някакъв план.

— А ти?

— Ще остана тук за през нощта. После ще взема следващия влак на юг. Уморих се от студа.

Изобщо се уморих.

Бавно поеха по улицата.

— Не съм ги мамил на карти — внезапно се обади Дани.

— Вярвам ти.

— Откъде накъде?

— Не ми изглеждаш толкова тъп, че да правиш номера, когато си сам срещу трима. Как мислиш да стигнеш до Дивайн? Има ли влак дотам?

Мярна черен седан, който се движеше бавно. След секунди шофьорът спря до патрулната кола на ъгъла, свали стъклото и каза нещо на ченгетата. Номерът на задната броня беше служебен, в бял цвят.

ФБР? Тук? Дали онзи кондуктор не беше заподозрял нещо и не ги беше повикал?

— Дивайн е доста уединено място, нали? — обърна се към Дани той.

Очите на младежа се спряха на двете коли, после върху лицето на Стоун. Очевидно беше забелязал реакцията му.

— Ще ти го кажа по друг начин — отвърна той. — Дивайн е място, където отиваш само ако страшно много искаш да го намериш. Не спирам да се учудвам, че все още се срещат хора с такива желания. А когато най-сетне го намериш, единствената ти мисъл е как час по-скоро да се махнеш.

— Звучи ми добре.

— Какво?

— Да вървим.

— Майтапиш се, нали? Казвам ти, че там е адът.

— Не, Дани, мисля, че не е.

— Защо си толкова сигурен?

Защото вече съм бил в ада. Но той не беше във Вирджиния.

9

Джо Нокс бавно подкара към дома си. Беше изчел всички документи в металната кутия. Повечето от тях съдържаха стряскаща информация, но когато тегли чертата, стана ясно, че тя няма да помогне с нищо на конкретното му разследване. ЦРУ умееше да заличава следите си, а в случая беше надминало себе си. Все пак Нокс успя да изрови няколко факта, чиято съпоставка водеше до любопитни заключения.

Взривяването на къщата на Грей преди шест месеца се оказа свързано с някаква тайна операция на ЦРУ срещу руснаците, проведена през 80-те години. Подробности за нея липсваха и едва ли някога щяха да се появят. А свързващото звено беше повече от неясно. Нямаше имена. Един от документите в кутията успя да предизвика смайване дори у ветеран като Нокс. Информацията в него доказваше, че в недовършения Център за посетители на Капитолия е имало престрелка, която съвпадаше по време с взривяването на къщата на Грей. Във въпросната престрелка бяха загинали неуточнен брой въоръжени агенти на ЦРУ, но обстоятелствата около тяхната смърт бяха скрити от изключително ефективната дезинформационна машина на Управлението. По всичко личеше, че зад тази операция е стоял Грей, въпреки че тогава официално не беше вече директор. Кой беше ликвидирал тези бойци и защо изобщо са били там, си оставаше загадка.