Читать «Преследваният» онлайн - страница 36

Брайън Хейг

Някой се бе опитал на няколко пъти, и то със завидна професионална вещина, да проникне в компютърните мрежи на „Коневич и сие“. И изглежда, че бе успял. Като всичко, наследено от комунизма, руската комуникационна инфраструктура, която се ползваше за достъп до интернет, беше невероятно примитивна и неефикасна. Алекс се бе принудил да наеме специализирана американска фирма, която да изгради фирмената му съобщителна мрежа, и бе инвестирал милиони долари в частни сървъри, рутери и фиброоптични кабели, които да свързват всичките му компании. Единствените уязвими места на системата бяха интерфейсните връзки между частните му трасета и държавните руски телефонни компании, но те за съжаление бяха неизбежни. Очевидно, хакерите се бяха възползвали от това слабо звено и бяха насочили атаките си именно там.

Пробивът в системата бе открит броени минути след инсталирането на една нова американска антивирусна програма — на практика магическо сито, което пресяваше огромни масиви информация и откриваше и най-незабележимото чуждо присъствие. С нейна помощ бяха засечени няколко десетки хиляди шпионски програмки — малки следящи устройства, които бяха проникнали навсякъде в цялата му мрежа. Това бяха извънредно сложни и съвършени минипрограми, чието засичане с наличния руски софтуер бе напълно невъзможно. Те не само проследяваха целия интернет трафик, но и подаваха команди за автоматично копиране на всяко входящо или изходящо съобщение и ги пренасочваха към външен интернет адрес.

Частните детективи на Алекс с лекота проследиха физическото местоположение на този интернет адрес; оказа се малък апартамент в покрайнините на Москва. Те проникнаха с взлом и намериха няколко празни стаи, без отпечатъци от пръсти и каквито и да било други следи от човешко присъствие освен малко бюро, върху което се мъдреше изключен от контакта прашасал компютър с демонтиран твърд диск.

Ама какво става тук? — попита тревожно Алекс техническите експерти. Някой следи цялата делова кореспонденция и всички транзакции на фирмите — бе отговорът. Откога? — попита той. Може би от седмици, по-вероятно от месеци, от което можело да се заключи, че хакерът вече е събрал планини от информация за начина, по който бе възникнала цялата бързо разрастваща се империя, как отделните й части се свързваха помежду си, откъде идваха и в каква посока се движеха паричните потоци, дори за самоличността на основните играчи, които дърпаха конците. Компютрите на отдела за човешки ресурси например бяха наблъскани с толкова шпионски програми, че бяха почнали да си говорят сами.

Компютърната мрежа бе напълно прочистена, пръснаха се нови купища пари за най-съвременни защитни програми — все внос от Америка, разбира се — и известно време нищо повече не се чу по въпроса. Като причина за атаката хората на Алекс подозираха някаква форма на рекет: плати си и цялата източена информация ще бъде унищожена, а набезите срещу фирмата ти ще престанат. Но след няколко напрегнати седмици, през които компютърните гении на Алекс очакваха със затаен дъх поредната атака, а такава не настъпи, те се спряха на друго, по-оптимистично обяснение — вероятно зад първото проникване стоеше хакер самодеец, един от безбройните компютърни терористи, които се въдеха в последно време. Това беше ежедневен проблем на Запад, увериха го те. Никому неизвестни младоци прекарваха безсънни нощи, надвесени над домашните си компютри, измисляйки все по-гениални начини за проникване в системите на големи корпорации и дори на държавни учреждения, колкото да докажат на себе си, че са нещо повече от презрени нищожества, каквито всъщност бяха.