Читать «С дъх на канела» онлайн - страница 59

Никълъс Спаркс

Веднага се запътих натам. Търсих я дълго, обиколих брега в двете му посоки и най-накрая я съзрях на кея. Изкачих на бегом стълбите. Вълните ревяха и се разбиваха в дървените подпори под мен. Реших, че е дошла, за да наблюдава играта на делфините или сърфистите. Тя седеше, свела глава, подпряла на коленете си брадичка. Едва когато наближих, разбрах, че плаче.

Никога не съм знаел какво да правя, когато се разплаче момиче. Ако трябва да съм напълно откровен, не знаех какво да правя, когато въобще някой се разплаче. Баща ми не плачеше никога, а ако го е правил, не е било в мое присъствие. Аз лично плаках за последен път в трети клас, когато паднах от къщичката си на дървото и си изкълчих ръката. Във взвода съм виждал момчета да плачат. Обикновено ги потупвах по рамото и бързах да се отдалеча, оставяйки грижата на някой друг с повече опит в тия работи.

Савана ме видя, преди да реша какво да предприема. Бързо избърса сълзите от зачервените си очи и се опита да се успокои. Между краката си стискаше онази чанта, която бях извадил от водата.

— Добре ли си? — попитах я.

— Не — отвърна тя и сърцето ми се сви.

— Искаш ли да те оставя сама?

Тя обмисли предложението ми и поклати глава.

— Не — каза едва чуто.

Останах на място, без да знам какво да правя.

— Ще се оправя — въздъхна Савана.

Кимнах и пъхнах ръце в джобовете.

— Искаш ли да останеш сама? — попитах отново.

— Трябва ли да ти отговоря наистина?

Поколебах се, но отвърнах:

— Да.

Тя се засмя тъжно.

— Остани. Искам да седнеш до мен.

Седнах, където ми посочи и след кратко колебание, сложих ръка на рамото й. Известно време останахме така, без да говорим. Савана постепенно се успокои, дишането й се нормализира, но сълзите продължаваха да капят от очите й.

— Купих ти нещо — каза с треперещ глас тя. — Надявам се да ти хареса.

— Сигурно — измърморих.

Тя изтри очите си.

— Знаеш ли за какво си мислех, когато дойдох тук? — и продължи, без да изчака отговор. — Мислех за нас. Припомних си как се запознахме, за какво си говорихме през първата вечер, спомних си как се перчеше с татуировките си и как гледаше накриво Ранди. И глупавото ти изражение, когато ме видя да сърфирам за пръв път.

Гласът й замря и аз я притеглих към себе си.

— Сигурен съм, че ще открия комплимента в думите ти. Не може да няма, само трябва да го потърся.

Савана се опита да се усмихне, но не успя.

— Спомням си всичко без изключение — продължи тя. — До най-малка подробност. Времето, прекарано с баща ти, сладоледа, дори оня загубен параход.

— Повече няма да ходим там — обещах аз, но тя ме спря с ръка.

— Остави ме да довърша. Въобще не схващаш какво ти говоря. Казвам ти, че обичам всеки спомен от нашата седмица, макар че не съм го очаквала. Не съм дошла тук за това. Откъде да знам, че ще се влюбя в теб? И в баща ти, по различен начин, разбира се.

Аз наведох глава.

Тя прибра един непослушен кичур зад ухото си.

— Мисля, че баща ти е чудесен. Много добре се е справил с теб, а знам, че ти не…