Читать «Холивудски интриги» онлайн - страница 191

Джаки Колинс

— За зла участ, преди няколко години съвсем глупашки се забърках с Джой — и Маделин запали. — Бяхме заедно почти година, после той изчезна за цели шест. Изобщо нямам представа къде. Когато се появи отново, пак заживя при мене — дръпна си силно от цигарата. — И нещо, което не казах на бившия ви съпруг… Когато Джой изчезна първия път, с него изчезнаха и седем хиляди долара.

Лара почувства стомахът й да се свива на топка. Интуицията й подсказваше, че жената казва самата истина.

— Ами Филипа? — напрегнато попита тя.

— Такава няма — Маделин ръкомахаше с цигарата си. — Той си я е измислил. Джой има много развинтено въображение.

— Защо… защо му е притрябвало да го прави? — заекна Лара.

— Кой знае? Единственото ми предположение е, че не е искал да ви каже за мене.

— А можеше — смело произнесе Лара. — Няма нищо лошо в това, да живееш с по-възрастна жена.

— Бъдете реалистка, скъпа — прекъсна я Маделин. — Той беше с мене заради онова, което сторих за него. Неблагодарното копеле ми открадна парите, а аз му простих ей така. Ако сте знаели това отпреди, сигурно щяхте да го видите в друга светлина.

Лара стана и машинално се заразхожда напред-назад.

— Какво още знаете за него?

— Не много. Джой винаги е бил потаен по отношение на миналото си — не желаеше да любопитствам.

Лара се сети за телефонния номер в Ню Йорк, който бе набрала — номера на Филипа. Ако беше еднакъв с този на Маделин, това означаваше единствено, че тя казва самата истина. Попита Маделин за домашния й телефон и после звънна на Каси и я накара да го сравни с този от листата на „Мечтателят“.

Беше същият.

Извърна се към Маделин.

— Сигурна ли сте, че ви е откраднал парите?

Маделин кимна.

— Няма никакво съмнение. Когато се появи отново, ми върна три хиляди долара. Останалото си възстанових от хонорара му за „Мечтателят“.

Главата на Лара щеше да се пръсне. Значи Джой… нейният Джой е евтин използвач — крадец и използвач на жени. Чувстваше, че ще припадне.

— Не… не знам какво да кажа, госпожице Франсис — по-добре да не бях научавала всичко това. Но сега, след като ми го казахте, вероятно ще трябва да предприема нещо.

— Разбирам. Не ви е леко. Джой е много чаровен — просто му идва отвътре. И, разбира се, освен това е изключително надарен любовник… което съм убедена, че знаете. Когато Джой ви люби, имате усещането, че сте единствената жена на света — и се изкикоти истерично. — Повярвайте ми, на моята възраст това определено може да се нарече майсторство.

— Сигурно е така — промълви Лара, а идеалният й свят се залюля и се сгромоляса в краката й на хиляди малки парченца.

Рано на следващата сутрин Съмър заяви, че я боли коремът, и така остана в безопасност в леглото, докато баща й не замина на работа. В мига, в който чу колата му да излиза от гаража, скочи от леглото и се втурна надолу по стълбите.

Госпожа Стърн, икономката, я изгледа учудено.

— Мислех, че не се чувствате добре, госпожице — укори я тя.

— Сега съм по-добре — Съмър беше самата невинност. — Трябва да бягам на училище — днес имам важен тест.

— Да ви приготвя ли нещо за закуска?